• Ispis iz bosanskog drzavljanstva - odricanje - cijena

  • Tenderi, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade i doprinosi u Bosni i Hercegovini
Tenderi, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade i doprinosi u Bosni i Hercegovini
 #85  Postao/la mekic
 
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - odricanje - cijena 2020 / 2019

Pitanje za vas. Zena mi je hrvatica, ja Bosanac i HR drzavljanin sin ima 17 godina sad ce 18 i nema drzavljanstvo BiH. Ovdje u Njemackoj mi traze za mene i sina ispis iz bosanskog drzavljanstva - kojeg sin nema a ja imam drzavljanstvo BiH. Kazu: "Vas sin ima pravo na bosansko drzavljanstvo jer ste vi Bosanac" sin nema pasos BiH nema Licnu Kartu BiH a zele da uradi izpisati BiH Drzavljanstva kako bi dobili Njemcko drzavljanstvo

E sad; kako uraditi ispis iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine - kad sin nema drzavljanstvo BiH ? Isao sam u Ambasadu BiH kazu da oni tu nista ne mogu uraditi jer sin nije upisan u knjigu drzavljana BiH pa to oni ne mogu nista. Takodje ja posto imam i HR drzavljanstvo godinama nisam obnavljao BiH pasos i BiH licnu kartu jer ih i ne koristim kazu da ni meni licno ne mogu pomoc jer moram prvo napravit pasos i licnu pa se onda odrec drzavljanstva tako da cim ih napravim bukvalno moram im dati a gledam na netu vidim pise da moze i bez pasosa al mi ne da ambasada tako, 20 dana sam ih zvao da se jave ne javljaju se nikako

Potvrda da sin nije upisani u maticnim uredima nazalost nije dovoljno to sam im prvo dao ali su mi odbili taj dokument iz BiH a iz ministarstva civilnih poslova BiH ispis iz drzavljanstva mi je nuzan a mora ici upis prvo tako kazuispis iz BiH drzavljanstva cijena 2019 - 2020

Von meinem iPhone gesendet
 #174  Postao/la matrix
 
Poštovani,

Čini mi se da ukoliko su oba roditelja u trenutku rođenja bili BiH državljani vaš sin ima pravo na državljanstvo BiH temeljem podrijetla. Pošto je sin rođeni u inozemstvu da bi sin imao pravo na bosansko državljanstvo temeljem podrijetla Vaš on bi trebao biti osoba bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva. Moguće je steći državljanstvo i ako je sin do 23. godine prijavljeni radi upisa kao BiH državljanin kod nadležnog tijela Bosne i Hercegovine u inozemstvu ili u BiH. U protivnome sin bi stekao BiH državljantsvo u slučaju kada biste izgubili sadašnje. Nadam se da sam bio od pomoći, Vi to još provjerite,a ja ću Vam ovdje pustit link na stranicu gdje možete pročitati pročišćeni tekst Zakona o državljanstvu BiH.

Lijep pozdrav i sretno !
 #243  Postao/la legalis
 
Pa eto moraš upisati sina u državljanstvo Bosne i Hercegovine i ostalo kako su ti i saopštili u inostranstvu a kako napisa i gore iznad @matrix, a ovo ti može biti od pomoći tu sve pište a u većini se spominje advokatska kancelarija Prnjavorac specijaliziran za temu državljanstva BiH:

Imas ovdje sve što se tiće državljanstva BiH pogledaj linkove, može ti jako pomoći:

https://epravo.ba/ispis-bosanskog-drzav ... ijena.html

http://www.domaci.de/viewtopic.php?t=92308

https://www.forum-bosanskog-naroda.de/i ... va-BiH.htm

https://radiokameleon.ba/2018/07/12/odr ... vljanstva/

https://www.krstarica.com/zivot/ziveti- ... vljanstva/

https://forum.ba/pravo/ispis-iz-bosansk ... va-cijena/

Ovo sam ti kopirao sa njihove web stranice, tu ti sve piše za tvoj predmet oko državljanstva BiH :

"
Autor: Advokatska kancelarija Prnjavorac
Izvor: https://advokat-prnjavorac.com

Nakon više od dvadeset i sedam godina advokatske prakse naše advokatske kancelarije u oblasti državljanstva Bosne i Hercegovine, koja bliže podrazumjeva: odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine, sticanje državljanstva Bosne i Hercegovine, reviziju državljanstva BiH, propise iz oblasti matičnih knjiga u Bosni i Hercegovini, ličnog imena, putnih isprava BiH, priznanja stranih sudskih odluka o razvodu braka u BiH i drugih osnovnih građanskih stanja donosimo najčešća pitanja naših klijenata i odgovore na njih.

Oblast koja uređuje državljanstvo i matičnih knjiga u Bosni i Hercegovini je regulisana kroz 90 pravni izvor koji uključuje Konvencije, Zakone, podzakonskih akata, pravilnika, uredbe i druge propisa na državnom i entitetskom nivou Bosne i Hercegovine.

Pitanja smo poredali od onih najčešće postavljenih do manje čestih, pa da krenemo:

Šta mi je potrebno da bi mogao uraditi odricanje državljanstva Bosne i Hercegovine ?
Odgovor advokata: Prvo i najvažnije jeste da imate garanciju za sticanje državljanstva strane države ili dokaz da ste već stekli strano državljanstvo i potvrdu o stalnom prebivalištu u toj državi.


Postoji li mogućnost bez mog dolaska u Bosnu i Hercegovinu da Vi kao moj advokat, za mene prijavite brak, regulišete moje prezime, pripremite sve dokumente u Bosni i Hercegovini i završite proceduru odricanja od BiH državljanstva ? Ispis iz drzavljanstva BiH cijena
ODGOVOR: Vaš dolazak u Bosnu i Hercegovinu nije potreban. Sve možemo uraditi za Vas na osnovu punomoćja kojeg ćete dobiti od nas i istu ovjeravate pred notarom u inostranstvu - punomoć za odricanje od BIH državljanstva ne treba prevoditi na drugi jezik, jer notar vrši samo ovjeru Vašega potpisa / identiteta.


Imam dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, kakva su moja prava u BiH kao strani državljanin ?
Advokat: Nosioci dvojnog državljanstva se na teritoriji BiH tretiraju kao bh građani i imaju sva prava i dužnosti koje imaju i bh državljani.

Koji je organ nadležan za ispis iz drzavljanstva ?
Advokat: Ministarstvo civilnih poslova BiH je nadležno za ispis iz državljanstva.

Ako se odreknem državljanstva Bosne i Hercegovine, da li mogu da naslijedim imovinu nakom smrti mojih roditelja ?
Odgovor: Strani državljani su izjednačeni sa domaćim državljanima u pogledu nasljedstva. Dakle Vi možete da naslijedite imovinu bez ograničenja kao strani državljanin.

Uradio sam proceduru odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine, prilikom ulaska u BiH da li sam dužan da prijavim svoj boravak / prebivalište ?
Advokat: Kao stranac ste dužni da prijavite svoj boravak / prebivalište u BiH prilikom dolaska. Strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima u jednom od njenih 16 terenskih centara širom BiH ukoliko imaju namjeru boraviti duže od tri dana, u roku od osam dana od dana dolaska u mjesto prebivališta ili od dana promjene adrese stanovanja. Ukoliko promijenite svoje boravište / prebivalište u BiH dužni ste prijaviti promjenu adrese. Također ste dužni odjaviti svoj boravak u BiH kada izlazite iz BiH.


Kada mi prestane državljanstvo BiH i steknem državljanstvo Njemačke, da li ja mogu u Bosni i Hercegovini da kupim nekretninu ili da mi neko pokloni nekretninu npr kuću, vikendicu, stan ?
Odgovor: Kao državljanin SR Njemačke, možete bez ograničenja da stičete vlasništvo nad nekretninama u Bosni i Hercegovini – vrijedi princip reciprociteta.


Nakon postupka ispis iz BiH državljanstva sam primio državljanstvo Austrije, želim koristiti stranu vozačku dozvolu u BiH ?
Advokat: Državljanin Bosne i Hercegovine koji se iz inostranstva vrati u Bosnu i Hercegovinu da se u njoj stalno nastani može upravljati motornim vozilima na osnovu važeće strane vozačke dozvole u periodu od šest mjeseci od dana ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Stranac kojem je odobren privremeni ili stalni boravak u Bosni i Hercegovini od dana odobrenja može da upravlja motornim vozilima na osnovu važeće strane vozačke dozvole u periodu od šest mjeseci od dana ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Poslije 6 mjeseci važeća strana vozačka dozvola zamijenit će se na njegov zahtjev (bez polaganja vozačkog ispita) domaćom ili međunarodnom vozačkom dozvolom za upravljanje onom kategorijom motornih vozila u koju se ubrajaju motorna vozila za čije su upravljanje ovlašteni stranom vozačkom dozvolom.


Moja majka i otac su bili državljani BiH u trenutku mog rođenja, međutim ja nisam upisana u Bosni i Hercegovini niti u knjizi rođenih niti knjizi državljana, da li možete za mene da izvadite potvrdu da nisam državljanin BiH ?
Odgovor advokata: Potvrda da niste državljanin BiH se ne može izdati na državnom nivou jer u BiH ne postoji nadležni državni organ koj ima takvu evidenciju. Moguće je dobiti uvjerenje u lokalnom matičnim uredu gdje se vode Vaši roditelji da Vi nemate državljansvo Bosne i Hercegovine, ali je posebno bitno da znate da Vi po Zakonu o državljanstvu BiH imate pravo na državljanstvo BiH na osnovu roditeljima, i da će od Vas vlasti u inostranstvu tražiti da se naknadno upišete u knjigu državljana BiH i knjigu rođenih, a zatim obavite proceduru odricanja od BiH državljanstva.


Živim u Njemačkoj / Austriji, pored garancije za sticanje državljanstva Njemačke/Austrije, posjedujem i državljanstvo Hrvatske, s obzirom da je administrativna taksa za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine a radi posjedovanja državljanstva Hrvatske samo 110 EUR-a da li ja mogu raditi ovu proceduru na taj način ?
Odgovor advokata: Samo pod uslovom da ste i dalje prijavljeni sa adresom prebivališta u Hrvatskoj – potrebno je napomenuti da je u Hrvatskoj stupio novi Zakon o prebivalištu od 01.01.2013.g. koji nalaže da lica koja zaista ne žive na adresi u Hrvatskoj su dužna da se odjave sa adrese (jedno fizičko lice jedna adresa u EU).

Uradio sam ispis iz drzavljanstva BiH, vratio bih se u penziji da živim u BIH – kakav je položaj stranih državljana u vezi sa zdravstvenim osiguranjem u BiH ?
Advokat: Strani državljani koji žele aplicirati za privremeni/stalni boravak u BiH po bilo kojoj osnovi moraju imati zdravstveno osiguranje koje važi na području BiH tokom svog cijelog boravka u BiH. Na osnovu tog zdravstvenog osiguranja stiču pravo na liječenje tokom svog boravka u BiH.


Ja ne posjedujem ličnu kartu Bosne i Hercegovine, da li se može raditi procedura odricanja od državljanstva BiH bez lične karte BH?
advokat odgovora: Procedura odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće lične karte BiH.


Ja ne posjedujem važeći pasoš Bosne i Hercegovine, da li se može raditi procedura odricanja od državljanstva BiH bez njega ?
Odgovor advokata: Procedura odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće putne isprave BiH.

Taksa za državu Bosnu i Hercegovinu iznosi 420,- EUR za porodicu, recite nam da li je porodica brat i sestra ako rade proceduru bez roditelja, kada bi radili postupak ispisa iz državljanstva BiH ?
Odgovor advokata: Prema zakonu za članove uže porodice - bračni par i djeca, plaća se jedna taksa pod uslovom da svi žive na istoj adresi, a za punoljetnu djecu preko 23 godine starosti potrebno je dostaviti dokaze da su nezaposleni ili na redovnom školovanju. Dakle brat i sestra ispunjavaju uslove da plate jednu administrativnu taksu samo pod uslovom da sa njima proceduru radi bar jedan od roditelja i da su mlađi od 23 godine te svi skupa žive na istoj adresi.


Koliko košta ispis iz bosanskog državljanstva – administrativna taksa, ako proceduru prvo radi muž i sin, a nakon pola godine majka i kćerka (nemamo svi garanciju u istom trenutku) ?
Odgovor advokat: U toku jedne kalendarske godine, jedna porodica plaća jednu administrativnu taksu. Dakle ako se Vaša porodica odriče od bosanskog državljanstva u istoj kalendarskoj godini ukupno će biti jedna administrativna taksa.


Nakon što sam uradio postupak odricanje BiH državljanstva - mogu li se prijaviti kao povratnik sa sa stranim državljanstvom i da se zaposlim ?
Advokat odgovara: Ne. U slučaju da strani državljanin želi da boravi u BiH po osnovu rada mora aplicirati za radnu dozvolu. Osnova po kojoj stranac ulazi u zemlju mora biti ista osnova do kraja boravka u BiH. Tim pravilom osobama kojima je odobren boravak po drugim osnovama nije dozvoljeno koristiti usluge Zavoda za zapošljavanje

Moje dijete je maloljetno ima 7 godina, a ja sam se ispisao iz državljanstva BIH prije 2 godine, supruga je strana državljanka. Da li naše mldb dijete može samo raditi proceduru ispisa iz bosanskog državljanstva preko Vas ?
Advokat odgovara: Djetetu koje živi u inostranstvu i ima državljanstvo druge države ili mu je isto zagarantovano prestaje državljanstvo BiH odricanjem na zahtjev oba roditelja kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo prestalo odricanjem uz saglasnost drugog roditelja koji je državljanin BiH, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, ako je drugi roditelj mrtav ili je izgubio roditeljsko pravo ili je stranac ili osoba bez državljanstva ili na zahtjev usvojioca ako mu je prestalo državljanstvo BiH odricanjem i odnos između usvojioca i usvojenog djeteta je odnos potpunog usvojenja. Ako je dijete starije od 14 godina, zahtijeva se njegov pristanak.


Da li postoji bilo kakva mogućnost da ne radim proceduru odricanja od BiH državljanstva kako bi stekao državljanstvo SR Njemačke / Austrije ?
Odgovor: Na žalost takva mogućnost ne postoji, jer je vašim zakonodavstvom zabranjeno posjedovanje dvojnog državljanstva sa državama koje nisu članice EU.

Mogu li da vratim državljanstvo Bosne i Hercegovine, nakon ispisa iz BiH državljanstva ?
Odgovor: Lice kojem je državljanstvo BiH, radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države, prestalo odricanjem ili otpustom, može podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, ako ispunjava uslove iz člana 9., osim uslova iz stava 1. tač. 1. i 2.., samo ako ima odobren privremeni boravak najmanje posljednju godinu na teritoriji BiH ili odobren stalni boravak. Međutim budići da Bosne i Hercegovina ima ugovor o dvojom državljanstvu samo sa tri države, morate sačekati da BiH postane članica EU – jer samo u tom slučaju većina država odobrava dvojno državljanstvo (među kojima nije Austrija – naime Austrija ne dopušta dvojno državljanstvo niti sa državama članicama EU).


Punomoć koju ste nam dosatavili a za postupak odricanja bosanskog državljanstva možemo da ovjerim pred Ambasadom Bosne i Hercegovine / Konzulatom Bosne i Hercegovine u inostranstvu ?
Advokat odgovara: Punomoć kojom nama kao advokatima dajete u postupku odricanja od BiH državljanstva možete ovjeriti pred Konzulatom BiH / Ambasadom BiH – ukoliko Vam je blizu, ukoliko nije možete pred najbližim notarom u inostranstvu.

Ko donosi odluke o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine ili odricanju od državljanstva ?
Odgovor: Odluke o sticanju ili prestanku bosanskohercegovačkog državljanstva donosi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sarajevo. Molba za sticanje, otpust ili odricanje iz državljanstva BiH mora se neposredno podnijeti Ministarstvu.


Proceduru odricanja od državljanstva BIH bi radili moj suprug, ja i naše dvoje maloljetne djece. Koliko mi plaćamo taksi državi BiH, da li 4 posebne takse ili jednu taksu ?
advokat odgovora: Vi plaćate kao porodica ukupno jednu jedinstvenu taksu, s obzirom da živite na istoj adresi i da su djeca maloljetna.

Uradio sam postupak ispisa iz BiH državljanstva u međuvremenu sam izgubio uslove za državljanstvo Austrije / Norveške / Danske / Švedske / Njemačke, šta da radim – sada sam osoba bez državljanstva ?
Odgovor: Zavisno od vaše pravne situacije, a sukladno konvenciji o državljanstvu, postoji rješenje za Vas da se vrati državljanstvo Bosne i Hercegovine i poništi rješenje o prestanku državljanstva BiH.


Da li može maloljetno dijete samo raditi proceduru odricanja od BiH drzavljanstva ?
Advokat odgovora: Maloljetno dijete samostalno ne može obaviti proceduru odricanja bosanskog državljanstva. Sa njim postupak mora proći jedan od roditelja, uz saglasnost onog roditelja koji ne radi proceduru odricanja od državljanstva odnosno ako je roditelj stranac dokaz o stranom državljanstvu roditelja; za dijete koje ima 14 godina ili više, poteban je i njegov pristanak za odricanje od državljanstva.

Da li postupak odricanja drzavljanstva mogu uraditi preko bosanski konzulat frankfurt / minhen ispis iz državljanstva
Advokat: Možete naravno, postupak odricanja državljanstva možete uraditi ili lično pred Ministarstvom civilnih poslova BiH ili preko Ambasade/Konzulata u Njemačkoj ili inostranstvu ili preko advokata.

Koliko traje procedura ispisa iz bosanskog državljanstva ?
Advokat odgovara: Nadležni organi moraju riješiti molbu za odricanje od BiH državljanstva u periodu od 60 dana od uručenja uredne dokumentacije. Odluke o odbijanju prijave za sticanje ili odricanje od državljanstva ili odluke da se oduzme državljanstvo, moraju sadržavati razloge u pisanoj formi. Zainteresovana lica mogu pokrenuti upravni spor protiv odluke iz prethodnog stava.

Sklopila sam brak u inostranstvu, zatim sam se razvela u inostranstvu, a potom zaključila novi brak u inostranstvu, ništa od toga nije upisano u Bosni i Hercegovini, kako postupiti ?
Odgovor: Potrebno je prijaviti prvi brak, zatim provesti proceduru priznanja strane sudske odluke o razvodu braka u BiH iz inostranstva, a zatim prijaviti aktuelni brak i Vaše aktuelno prezime u Bosni i Hercegovini.

Nakon što Vama predam svu dokumentaciju koja je neophodna za proceduru odricanja BiH državljanstva da li mogu da zadržim pasoš BiH jer mi je potreban za putovanje u inostranstvo ?
Advokat: Pasoš Bosne i Hercegovine možete koristiti sve dok je kod Vas u posjedu, i nije smetnja da za Vas uredno pokrenemo postupak odricanja od državljanstva BiH, ali nam je pasoš BiH u orginalu ukoliko isti posjedujete potreban da bi mogli završiti proceduru odricanja bosanskog državljanstva; jer se isti polaže u orginalu prilikom dizanja rješenja o prestanku državljanstva BiH odricanjem.


Sklopila sam brak u inostranstvu, promjenila prezime te upisala braka u Bosni i Hercegovini u matičnom uredu, moj pasoš BiH i lična karta BIH su trenutno na djevojačko prezime, da li moram izvaditi novi pasoš i novu ličnu na aktuelno prezime, da bih radila postupak ispis iz državljanstva BiH ?
Odgovor advokata: Nije potrebno vaditi novi pasoš niti ličnu kartu BiH – može se koristiti putna isprava i lična karta na djevojačko prezime – bitno je da je brak uredno upisan u matičnim knjigama, te da ste u rodnom listu i uvjerenju o državljanstvu BiH navedeni sa urednim i aktuelnim prezimenom.

Pitanje: Šta je u pogledu vojske i vojnog roka i ispisa iz BiH državljanstva ?
Odgovor: U Bosni i Hercegovini ne postoji obavezni vojni rok.

Pitanje: Od kojeg datuma je moje rješenje o odricanju o državljanstva BiH pravosnažno ?
advokat odgovora: Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o državljanstvu BiH, državljanstvo BiH prestaje osobi kada nadležni organ utvrdi da su ispunjeni potrebni uslovi i kada se stranci uruči rješenje (prilikom preuzimanja). Cijeneći navedeno prilikom uručenja rješenja o odricanju od BiH državljanstva, osoba koja ima putnu ispravu BiH, a kojoj prestaje državljanstvo, dužna je predati putnu ispravu BiH ovlaštenom službeniku, i ista se trajno deponuje u MUP po mejestu izdavanja.

Autor: Advokatska kancelarija Prnjavorac
Izvor: https://advokat-prnjavorac.com
 #270  Postao/la mekic
 
hvala - Izgleda tu ima baš puno posla da se sve uradi ispis iz državljanstva BiH a prije svega upis

al kako vidim nece mi trebat pasos BiH i licna karta BiH kao sto mi kazu u Ambasadi BiH netacno

Von meinem iPhone gesendet
 #284  Postao/la law
 
Kako citam Zakon o drzavljanstvu BiH - oni su u pravu, pogledaj podebljano:

Član 5
(Uvjeti za sticanje državljanstva BiH porijeklom)
(1) Dijete rođeno nakon stupanja na snagu Ustava Bosne i Hercegovine stiče državljanstvo Federacije porijeklom:
a) ako su oba roditelja bili državljani Federacije u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja;
b) ako je jedan roditelj bio državljanin Federacije u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno na teritoriju Federacije;
c) ako je jedan roditelj bio državljanin Federacije u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno u inozemstvu, ako bi dijete inače bilo bez državljanstva;
d) ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme rođenja djeteta jedan od roditelja djeteta je bio državljanin BiH, dok drugi roditelj nije bio državljanin Bosne i Hercegovine, pod uvjetom da do vremena kada navrši 23 godine podnese prijavu nadležnom organu za matične knjige u BiH, odnosno diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine u inozemstvu za upis državljanstva BiH u matičnu knjigu rođenih;
e) ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme rođenja djeteta jedan od roditelja je bio državljanin Federacije, a drugi roditelj državljanin Republike Srpske, pod uvjetom:
- da su roditelji saglasni s tim da dijete ima državljanstvo Bosne i Hercegovine ili
- ako nisu saglasni, da je roditelj koji je podnio prijavu za upis djeteta u matičnu knjigu rođenih nadležnom organu u Federaciji u to vrijeme imao državljanstvo Bosne i Hercegovin;
f) ako je jedan od roditelja djeteta u vrijeme rođenja dijeteta imao državljanstvo Bosne i Hercegovine, a drugi roditelj imao državljanstvo Republike Srpske, dijete stiče državljanstvo Federacije ako je rođeno na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2018
(2) Ako je dijete rođeno u Republici Srpskoj, a u vrijeme rođenja djeteta jedan od roditelja je bio državljanin Federacije dok drugi roditelj nije bio državljanin Bosne i Hercegovine, dijete stiče državljanstvo Bosne i Hercegovin na zahtjev roditelja koji ima državljanstvo Federacije Bosne i Hercegovin.

Rješenje o sticanju državljanstva po članovima 8., 9., 10., 11. i 12., kao i u slučajevima iz čl. 40. stav 3. i 4., odnosno o prestanku državljanstva F BiH po osnovama utvrđenim u članu 14. Zakona, donosi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova izuzev odluke o odricanju i oduzimanju za čije donošenje je nadležno Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Postupak sticanja i prestanka državljanstva Bosne i Hercegovine, vođenja evidencija državljanstva, dokumentacija koju je potrebno priložiti u zavisnosti od osnova sticanja regulirani su Pravilnikom o postupku sticanja i prestanka državljanstva Bosne i Hercegovine, promjeni entitetskog državljanstva i naknadom upisu u matičnu knjigu rođenih (“Službene novine Federacije BiH” broj 108/12).

Poseban osnov sticanja državljanstva ( član 4. stav 1. tačka 5.) je na osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije (“Službeni glasnik BiH” – dodatak Međunarodni ugovori, broj 4/03). Državljanstvo jedne države ugovornice može steći državljanin druge države ugovornice pod uslovima:
1. da je navršio 18 godina života,

Nadležnost za postupanje po zahtjevima za sticanje državljanstva Federacije BiH utvrđena je sa članom 34. navedenog Pravilnika za kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova prema prebivalištu podnosioca zahtjeva, te se isti za lica koja imaju prijavljano prebivalište na području Kantona Sarajevo podnose Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Pisarnici u sjedištu, ulica La Benevolencije broj 16.
 #288  Postao/la matrix
 
Tako djeluje jer se prvo sin mora upisati pa ispisati iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine, evo ti i postupka za odricanje od BiH državljanstva:

Odricanje državljanstva BiH - procedura

U svrhu odricanja državljanstva BiH / ispis iz drzavljanstva BiH radi sticanja državljanstva inostrane države potrebno je donijeti sljedeće dokumente od br. 01 do br.07:

Dokumenti koji se pribavljaju u Bosni i Hercegovini:

01.Važeći pasoš BiH (ili druge države ako nema pasoš Bosne i Hercegovine) i ovjerenu kopiju pasoša BiH (stranice na kojoj je fotografija). Ukoliko podnosilac zahtjeva nema pasoš BiH potrebno je da pribavi uvjerenje da ne posjeduje važeći pasoš BiH, ne starije od 6 mjeseci, koje izdaje MUP u mjestu prebivališta u BiH.

02. Važeća lična karta BiH– ukoliko je podnosilac zahtjeva posjeduje, odnosno uvjerenje o neposjedovanju važeće lične karte, ne starije od 6 mjeseci od dana izdavanja, koje se izdaje u MUP-u u mjestu prebivališta. Ako je lična karta istekla potrebno je uvjerenje o neposjedovanju važeće lične karte.

03. Uvjerenje o državljanstvu BiH – koje nije starije od šest mjeseci od datuma izdavanja.

04. Izvod iz matične knjige rođenih (IMKR) iz BiH sa upisanim JMB (ako ima hologramsku zaštitu važi neograničeno).

05. Izvod iz matične knjige vjenčanih (IMKV) iz BiH.

Dokumenti koji se pribavljaju u Inostranstvu:

06. Original važeće garancije prijema u državljanstvo ovjeren apostille pečatom nadležnog organai njen prevod na jedan od jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini ovjeren od strane ovlašćenog sudskog tumača. Sadržaj teksta na apostille pečatu takođe treba da bude preveden.

07. Original potvrda o boravku u inostranstvu, ne starija od 6 mjeseci i njen prevod na jedan od jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini ovjeren od strane ovlašćenog sudskog tumača. Sadržaj teksta na apostille pečatu takođe treba da bude preveden a zatim prevod potvrde o boravku, tj. pečat prevodioca, treba da bude ovjeren apostille pečatom u nadležnom Landsgericht-u. Nije potreban prevod sadržaja teksta na apostille pečatu na prevodu potvrde o boravku. Potvrda treba da bude odštampana sa potpisom i pečatom.

Svi drugi dokumenti izdati u Inostranstvu (ovjere,uvjerenja, potvrde, izvodi), ukoliko se prilažu uz zahtjev za odricanje državljanstva BiH, treba da budu snabdjeveni apostille pečatom i prevedeni na jedan od jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini od strane ovlašćenog sudskog tumača na isti način kao pod tačkom 06. i 07.

11. Izjava o odricanju državljanstva BiH / ispis iz BiH državljanstva

Podaci o imenu i prezimenu podnosioca zahtjeva za odricanje od BiH državljanstva treba da budu identični u svim dokumentima koji se prilažu u postupku ispisa iz bosanskog državljanstva. Ukoliko se državljanstva BiH odriče maloljetno lice potrebno je da se državljanstva BiH odrekao ili da se odriče zajedno sa maloljetnim licem jedan od roditelja. Izjavu u ime maloljetnog lica daje roditelj koji se odriče bosanskog državljanstva a drugi roditelj daje saglasnost. Mldb lica moraju doći u konzulat s tim što lica starija od 14g. potpisuju saglasnost. Ukoliko je jedan od roditelja djeteta strani državljanin potrebno je uvjerenje o državljanstvu propisno ovjereno. Uvjerenja o državljanstvu država koje BiH nije priznala se ne prihvataju (npr: Kosovo). Prisustvo roditelja koji je strani državljanin nije potrebno.
 #307  Postao/la legalis
 
I ovo je korisno:

Zakon o državljanstvu BiH, tumačenje

Povodom učestalih upita naših građana koji žive u inostranstvu, a koji se odnose na tumačenje Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegivine nakon donošenja Rješenja od strane Ustavnog suda BiH dana 29.09.2012. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obavijestilo o sljedećem: Odlukom Ustavnog suda BiH broj: U-9/11 od 23.09.2011. godine, utvrđeno je da čl. 17. i 39. stav 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH" br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 82/05, 43/09 i 76/09), nisu u skladu sa članom I/7.b) i d) Ustava Bosne i Hercegovine i naloženo njeno izvršenje u roku od šest mjeseci.

Rješnjem Ustavnog suda BiH broj: U-9/11 od 28.09.2012. godine, utvrđeno je da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije izvršila navedenu Odluku Ustavnog suda BiH u ostavljanom roku, te da navedene zakonske odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja tog Rješenja u Službenom glasniku BiH. U skladu sa nevedenim, državljani BiH koji su stekli, odnosno koji steknu državljanstvo druge države bez odricanja od državljanstva BiH, ostaju državljani Bosne i Hercegovine, jer je poništavanjem navedenih zakonskih odredbi od strane Ustavnog suda BiH, prestala pravna mogućnost da im nadležni organi BiH utvrde prestanak državljanstva BiH zbog sticanja državljanstva druge države. Državljani BiH koji su se u postupku sticanja drugog državljanstva uradili ispis iz državljanstva BiH, odricanjem su postali stranci i navedena Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakvog uticaja - nije pravno relevantna za njihov državljanski status.

Oni, kao i svi drugi stranci, u postupku eventualnog sticanja državljanstva BiH, moraju ispuniti zakonske uslove propisane odredbama čl. 9.-13. navedenog Zakona (odredbe o naturalizaciji i olakšanoj naturalizaciji).
 #517  Postao/la comodore
 
Jedno hipoteticko pitanje da li ko zna

Sta je sa onim periodom do 2013 godine, kada je drzavljanstvo BiH prestajalo automatskim svim licima koja steknu drugo drzavljanstvo ? Kako mi je poznato to je izmjenjeno tek 2013 godine ?
 #602  Postao/la mekic
 
Hej da kazem - sin je potpisao punomoc advokatu ovdje kod notara. a i ja sam pa cemo skupa sin i ja raditi odricanje od BiH drzavljanstva samo se jedna taksa placa

Advokat nam je sve objasnio i dostavio uplatili smo dio novca na racun advokatske kancelarije preko banke iban/swift a dio na kraju

Sve ce uraditi za sina nece morat sin dolazit u BiH a ni ja- ovdje ste tacno rekli da mora ici sa upisom sina u drzavljanstvo Bosne i Hercegovine i jos svasta nesto pa tek nakon toga ispis iz bosanskog drzavljanstva kao porodica sin nece morati vaditi pasos bosne niti licnu kartu

Hvala vam cujemo se opet kad sve se zavrsi

Von meinem iPhone gesendet
 #799  Postao/la mekic
 
bolje nego sam ocekivao zaista su predobri advokati - cak mi i subotom/nedeljom pisali ako mi nesto zatreba

dobio sam upute i samo po njima ovdje obezbjedio sta treba i poslao brzom sigurnom postom stigla za 1 dan.

sve je dole prevedeno od dokumentacije ovdje je 5x skuplje sin davno zavrsen upis u drzavljanstvo BiH i knjige rodjenih, zatim uradjeno odricanje od drzavljanstva BiH i zavrsili smo i ovdje proces integracije koji je trajao opet oko 15 dana od kad sm osve iz BIH dobili na kucnu adresu

slika

Zavrseno i sticanje drzavljanstva u Njemackoj koje je trajalo oko 2 sedmice
slika

Von meinem iPhone gesendet
 #1099  Postao/la Lucija
 
Nadam se da jos neko cita posto imam jedno pitanje koje mi nije bas jasno:

"po Zakonu o državljanstvu BiH imate pravo na državljanstvo BiH na osnovu roditelja"

Moji roditelji su 1979 bili drzavljani jugoslavije. iz tog drzavljanstva smo svi presli u hrvatsko drzavljanstvo.
Nije mi jasno na osnovu cega bi onda ja bila drzavljanin BiH!? Mozda neko ima odgovor ili osobno iskustvo sa ovom konkretnom situacijom.

Dali su svi Jugosloveni koji su u momentu raspada zemlje živili u bosni automatski postali bosanski državljani?
Google tu nažalost nezna odgovor...

Hvala još jednom!

hvala!
 #1100  Postao/la comodore
 
Pozdrav Lucija,

Pises "iz tog drzavljanstva smo svi presli u hrvatsko drzavljanstvo" - to nije moguce da ste se "preselili", moguce je jedino da imate oba drzavljanstva to mozete da provjerite.

A sto se tice drzaljanstva na osnovu roditelja, ako su vam oba roditelja drzavljani BiH, onda i vi imate pravo zauvijek da budete drzavljanin BiH - pogledajte Zakon o drzavljanstvu BiH, sticanje državljanstva porijeklom, a zatim clan: 6 tacka 4.

Da oni koji su bili upisani u knjigu rodenih u BiH (tu moras traziti stari zakon o drzavljanstvu Republike BiH)
 #1165  Postao/la Ljubi
 
Zelim da uradim ispis iz BiH drzavljanstva za decu otac poseduje bosansko a ja srbijanski drzavljanstvo I I ja I deca imqmo potvrdu da cemo biti primljeni u austrisjko drzavljanstvo ja kao majka Imam Sama starateljstvo Nad decom dobito na sudu u austriji I prevedeno na Nas posto otac ne brine I nema kontakt sta Mi treba da uradimo ispis iz drzavljanstva BiH ?

A kada bi Mi otac Dao punemoc da mogu bez njega srediti Onda netreba jeli

I jos jedno pitanje Dali we to moze uradit na bilo. Kom sudu u BH ILi naprimer deca su u brckom prijavljena dal bi ja to mogla na sudu u teslic u uradit I IL moram u brckom da Mi Sud potvrdi odluku sto je Sud ovde doneo
 #1166  Postao/la sudija
 
Zdravo Ljubi,

Kako vidim gore u pitanjima - odgovorima vec stoji odgovor na Vase pitanje. Kako sam shvatio vi morate provesti sudski postupak u BiH priznanja strane sudske odluke koju navodite da posjedujete iz Austrije; pa tek onda imate mogucnost da radite odricnje od bosanskog drzavljanstva.

Saglasnost ako bi dao otac, onda ne bi nista trebalo.

Ne mozes na bilo kojem sudu, tacno je Zakonom odreden sud koji je nadlezan.

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum