Vaš pravni kompas 

  • Zaposljavanje studenta

  • Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu ili ne znate kojoj kategoriji pripadaju.
Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu ili ne znate kojoj kategoriji pripadaju.
 #1373  by matrix
 
ZAPOŠLjAVANjE STUDENATA
Zakon o radu

član 166

Radni angažman studenata do početka akademske godine se vrši zaključivanjem ugovora o radu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima i zavisi od statusa studenta, odnosno da li je redovan ili vanredan student, jer od tog statusa zavisi i ostvarivanje drugih prava, kao što je pravo na zdravstveno osiguranje.

"... Također, zatraženo je mišljenje u vezi sa mogućnošću angažmana studenata do početka akademske godine.

Što se tiče angažovanja studenata, prije svega, ističemo da bilo koji oblik angažmana istih zavisi od njihovog statusa, odnosno obaveza u skladu sa propisima iz oblasti visokog obrazovanja. Naime, redovni studenti u skladu sa propisima iz oblasti visokog obrazovanja, odnosno propisima kojim su uređena pravila studiranja, moraju ispunjavati nastavne i druge obaveze. Pored toga, na osnovu svog statusa redovni studenti ostvaruju i određena prava, kao npr. pravo na zdravstveno osiguranje. S obzirom na to da se pravo na zdravstveno osiguranje, kako je navedeno, ostvaruje i na osnovu prijave na obavezna osiguranja prilikom zasnivanja radnog odnosa, to bi u slučaju eventualnog zasnivanja radnog odnosa sa redovnim studentom došlo do preklapanja u ostvarivanju navedenog prava. Također, a s obzirom na to da studenti nemaju stručna zvanja koja se stiču nakon završenog studija visokog obrazovanja, postavlja se pitanje njihovog ispunjavanja posebnih uvjeta za zasnivanje radnog odnosa u smislu potrebnih stručnih kvalifikacija, ukoliko je kao jedan od pomenutih uvjeta propisana visoka stručna sprema.

Nadalje, Zakonom o radu ("Sl. novine FBiH", br. 26/2016 i 89/2018 - dalje: Zakon) je, pored zasnivanja radnog odnosa zaključivanjem ugovora o radu, predviđeno i obavljanje rada za poslodavca na osnovu zaključenog ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, na osnovu kojeg se ne zasniva radni odnos sa poslodavcem. Naime, odredbom člana 166. Zakona propisano je da se za obavljanje privremenih i povremenih poslova može zaključiti ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, pod uvjetima da su privremeni i povremeni poslovi utvrđeni u kolektivnom ugovoru ili u pravilniku o radu i da privremeni i povremeni poslovi ne predstavljaju poslove za koje se zaključuje ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, sa punim ili nepunim radnim vremenom i da ne traju duže od 60 dana u toku kalendarske godine. Licu koje obavlja privremene i povremene poslove osigurava se odmor u toku rada pod istim uvjetima kao i za radnike u radnom odnosu i druga prava, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Dakle, radi se o određenim pomoćnim poslovima kod poslodavca, odnosno o nesistematizovanim poslovima za koje se ne zaključuje ugovor o radu, već ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, sklapanjem kojeg se ne zasniva radni odnos sa poslodavcem. Obavljanje navedenih poslova može trajati najduže 60 dana u toku kalendarske godine. Međutim, potrebno je naglasiti da angažman studenata za obavljanje navedenih poslova putem studentskih servisa, na način da poslodavac zaključi ugovor sa studentskim servisom, a ne studentom, ne bi bio usklađen sa zakonom. Ovo iz razloga što ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova zaključuju poslodavac i lice koje se angažuje za obavljanje pomenutih poslova."



(Izvod iz Mišljenja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, br. 03-34/11-1750/19(2) od 9.7.2019. godine)
 #1600  by Saray33
 
Pravo pitanje nije kako ne može student - npr. na master studiju biti zaposlen na način sklapanja privremenog ugovora o radu, nego kako može. Postoji li mogućnost prijave prema privremenom ugovoru o radu a da se ne duplira prijava o zdravstvenom osiguranju.

U vrijeme kada je studentima skoro pa neophodno da zarađuju kako bi studirali i imali za vrijeme studiranja podršku u egzistenciji, nezamislivo je da ne postoji regulativa koja to omogućava. Sve ovo naravno uz ispunjavanja uslova visokoškolske organizacije u vezi prisustva na nastavi, polaganja ispita i ostalo.
 #1742  by Lav
 
Poštovanje
interesuje me da li osoba koja postane redovan student može se prijaviti na biro za zapošljavanje? Također da li redovan student može otvoriti obrt na svoje ime u toku studiranja.

LP

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum