Vaš pravni kompas 

  • Pravo na ostavinsku raspravu

  • Nasljeđivanje u Bosni i Hercegovini, testament, zakonski i nužni dio....
Nasljeđivanje u Bosni i Hercegovini, testament, zakonski i nužni dio....
 #1077  by ###***()
 
Mnogo sam čitala o ovoj temi. Moj problem je u tome što se u našoj ostavinskoj raspravi pojavila treća osoba, koja po Porodičnom zakonu nema pravo ni na kakvu ostavštvinu, zakonski naslednici smo ja i moj brat. Ta treća osoba tvrdi da je bio u vanbračnoj zajednici, međutim postoje bračne smetnje sa njegove strane jer je vjenčan bio i ostao sa svojom suprugom i dan danas. Pošto smo dobili Termin za ostavinsku raspravu iako smo notara obavijestili o tom podatku, ignorisana je naša informacija. Molim za savjet. :oops: :oops:

dadjahdjkhdkajhdksa
 #1078  by sudija
 
Kako smo shvatili pokrenut je sudski postupak protiv vas ?

Vi u njemu jednostavno mozete dokazati da nije postojala vanbracna zajednica, jer je osoba vec u braku.
 #1264  by IzetIzo87
 
Moze li pomoc,dakle od moje supruge otac umro i maceha koja je njegova trenutna supruga koja ima sa njim dvoje punoljetne djece pokrenula ostavinsku,pojavila se i cetvrto dijete koje je dokazano sudski njegova kcer,sad nasavsi se u bezizlaznoj situaciji za macehu koja se nije mogla pomiriti da dijeli sa bilo kim,( napomenut cu da je moja supruga prvo i najstarije dijete iz prvog braka) nekako je notar ubijedio da je najbolje da se dogovorimo,na sto je ona pristala uz kako kaze pravo po zakonu da ona nasljeđuje pola svega,a drugu polovicu dijele svi( njih 5)... ako moze strucni savjet,je li ide to tako da ona otkine 60%,s tim da je iako je sve sto je stekao,stekao je s njom u braku a takođe i sa kcerkom uporedo koja je sav dohodak iznijela na leđima kao i ta maceha(imovina se procjenjuje na oko 200 000km)
 #1265  by AntunHun
 
Da li mozete pojasniti ovaj dio upita:

"je li ide to tako da ona otkine 60%,s tim da je iako je sve sto je stekao"

Jer je vas upit nejasan
 #1266  by IzetIzo87
 
Je li može po zakonu dobiti 50 % kao supruga umrlog jer ona to tvrdi da može,a druhu polovicu dijeliti sa svim nasljednicims kojih je sa njom 5.
 #1268  by matrix
 
IzetIzo87 wrote: Sat Mar 07, 2020 12:54 pm Je li može po zakonu dobiti 50 % kao supruga umrlog jer ona to tvrdi da može,a druhu polovicu dijeliti sa svim nasljednicims kojih je sa njom 5.
Moze naravno, sve sto su zajedno stekli u bracnoj zajednici, dijele 50%

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum