Vaš pravni kompas 

  • Povreda posjeda

  • Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari u Bosni i Hercegovini
Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari u Bosni i Hercegovini
 #1741  by Veloks
 
Postovani,

Komšija je kupio plac iza moga imanja, kroz moje imanje ostavljen je pristupni put svima koji imaju parcele na toj livadi (put se vodi na svim vlasnicima parcela).
Kako je riječ o livadskom putu, ima nagiba, odlučio je da popravi pristupni put do svoje parcele, otprilike 60-ak metara dužine. Cijelom dužinom puta, sa obje strane je moje imanje. Komplet lokacija je u strani. iznad puta je moja njiva i međa stvarana naoravanjem 100 g. a na njoj je davno zasađeno voće, naravno, ima i samoniklog rastinja.
Ispod puta je takođe moja parcela (oko 2,5 dunuma) pa je komšija uzeo okoraka, učvrstio ih kolčićima i počeo nasipati put. Ostavio mi je prolaz od 3m da mogu sići u njivu.
Bagerom je skidao zemlju ispod moje ograde (sa gornje strane puta)potkopavši kolje, prelazeci među, oštećujući voćke na međi, pri čemu je isčupao i mednjik (veliki kamen) star takođe 100-njak godina. Mednjik sam otprilike vratio na njegovo mjesto ali sada visi jer nema oslonca sa donje strane. Svo tnje sa gornje strane bager je bacao na drugu stranu, na okorke, opet na granicu sa mojom zemljom. Sada to viri kao strašilo, viri trnje, komadi otkinute žice od moje ograde. Put je sad izdignut iznad moje parcele pa sve to posebno dolazti do izražaja.
Kom[ija je prvo je dovezao kamion šuta sa neke zgrade, prepun smeća i sve to istresao na put. Onda je dovezao nekog tampona pa to prekrio, poravnao..
Prilikom kopanja, bager je prebaciovao grumenje zemlje preko okoraka u moju livadu a kada je radio sa tamponom prosipao je kamnje. Kako je kašikom kružio tako je prosipao zemlju i kamenje duboku u livadu.
Kako komšija po završetku radova nije očistio moju livadu, krenuo sam sam. Iz prve gomile smeća koje je završilo u mojoj travi, izvadio sam staklenu flešu, armaturu, daščica i ploču od CIRKULARA. To sam pokupio i odnio mu pred kapiju, kada dođe da vidi. Međutim, danima se nije pojavljivao, sve je to već zaraslo u duboku travu...
Kada se konačno pojavio, na moje pitanje kada će očistiti livadu i smeće, počeo mi je fizički prijetiit, prišao mi vidno uznemiren.... Pozvao sma policiju ali oni su rekli da nisu nadležni pošto nije bilo tuče, za prijetnje nemam svjedoka....
KOME SE OBRATITI DA MI KOMŠIJA VRATI LIVADU U PRVOBITNO STANJE, šta raditi i za potkopanu među, da li tražiti da udari podzidu umjesto okoraka koji ne mogu držati teret puta...

Izvinite na opširnosti i hvala!
 #1744  by matrix
 
U situaciji koju ste opisali, suočavate se s problemima imovinsko-pravnih odnosa, štete na imanju i prijetnjama od strane komšije. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoja prava:

Savjetovanje sa pravnikom: Prvi korak bi bio da se obratite pravniku specijaliziranom za imovinsko-pravne odnose. Pravnik će vam pomoći da razumijete svoja prava i opcije koje su vam na raspolaganju.

Dokumentacija: Dokumentujte sve štete i aktivnosti koje je vaš komšija preduzeo. Fotografije, video zapisi, svjedočenja drugih osoba (ako ih ima) mogu biti korisni dokazi u slučaju sudskog postupka.

Geodetska mjerenja: Razmislite o angažovanju geodete da izmjeri i evidentira stanje vaše parcele, uključujući granice, međne kamene i sve promjene koje su se dogodile.

Općinske vlasti: Obratite se općinskim vlastima ili urbanističkom odjeljenju u vašoj općini. Oni mogu imati nadležnost nad pristupnim putevima i infrastrukturom, te mogu preduzeti mjere ako su radovi izvedeni bez potrebnih dozvola ili su izazvali štetu.

Inspekcija: Kontaktirajte nadležnu inspekciju (građevinsku, komunalnu) da izvrši pregled lokacije i ocijeni štetu.

Policija: Iako vam je lokalna policija rekla da nisu nadležni zbog nedostatka fizičkog sukoba, ponovo ih kontaktirajte i insistirajte na prijavljivanju prijetnji. Ukoliko imate svjedoke ili dodatne dokaze prijetnji, to može pomoći.

Sudski postupak: Ako se problem ne riješi mirnim putem, razmislite o podnošenju tužbe protiv komšije za naknadu štete i vraćanje imovine u prvobitno stanje. Vaš pravnik će vas voditi kroz ovaj proces.

Medijacija: Pokušajte riješiti spor putem medijacije, što može biti brži i manje skup način rješavanja sukoba.

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum