Vaš pravni kompas 

  • Povreda posjeda

  • Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari u Bosni i Hercegovini
Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari u Bosni i Hercegovini
 #1741  by Veloks
 
Postovani,

Komšija je kupio plac iza moga imanja, kroz moje imanje ostavljen je pristupni put svima koji imaju parcele na toj livadi (put se vodi na svim vlasnicima parcela).
Kako je riječ o livadskom putu, ima nagiba, odlučio je da popravi pristupni put do svoje parcele, otprilike 60-ak metara dužine. Cijelom dužinom puta, sa obje strane je moje imanje. Komplet lokacija je u strani. iznad puta je moja njiva i međa stvarana naoravanjem 100 g. a na njoj je davno zasađeno voće, naravno, ima i samoniklog rastinja.
Ispod puta je takođe moja parcela (oko 2,5 dunuma) pa je komšija uzeo okoraka, učvrstio ih kolčićima i počeo nasipati put. Ostavio mi je prolaz od 3m da mogu sići u njivu.
Bagerom je skidao zemlju ispod moje ograde (sa gornje strane puta)potkopavši kolje, prelazeci među, oštećujući voćke na međi, pri čemu je isčupao i mednjik (veliki kamen) star takođe 100-njak godina. Mednjik sam otprilike vratio na njegovo mjesto ali sada visi jer nema oslonca sa donje strane. Svo tnje sa gornje strane bager je bacao na drugu stranu, na okorke, opet na granicu sa mojom zemljom. Sada to viri kao strašilo, viri trnje, komadi otkinute žice od moje ograde. Put je sad izdignut iznad moje parcele pa sve to posebno dolazti do izražaja.
Kom[ija je prvo je dovezao kamion šuta sa neke zgrade, prepun smeća i sve to istresao na put. Onda je dovezao nekog tampona pa to prekrio, poravnao..
Prilikom kopanja, bager je prebaciovao grumenje zemlje preko okoraka u moju livadu a kada je radio sa tamponom prosipao je kamnje. Kako je kašikom kružio tako je prosipao zemlju i kamenje duboku u livadu.
Kako komšija po završetku radova nije očistio moju livadu, krenuo sam sam. Iz prve gomile smeća koje je završilo u mojoj travi, izvadio sam staklenu flešu, armaturu, daščica i ploču od CIRKULARA. To sam pokupio i odnio mu pred kapiju, kada dođe da vidi. Međutim, danima se nije pojavljivao, sve je to već zaraslo u duboku travu...
Kada se konačno pojavio, na moje pitanje kada će očistiti livadu i smeće, počeo mi je fizički prijetiit, prišao mi vidno uznemiren.... Pozvao sma policiju ali oni su rekli da nisu nadležni pošto nije bilo tuče, za prijetnje nemam svjedoka....
KOME SE OBRATITI DA MI KOMŠIJA VRATI LIVADU U PRVOBITNO STANJE, šta raditi i za potkopanu među, da li tražiti da udari podzidu umjesto okoraka koji ne mogu držati teret puta...

Izvinite na opširnosti i hvala!

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum