Vaš pravni kompas 

  • Pokretanje ostavinskog postupka

  • Nasljeđivanje u Bosni i Hercegovini, testament, zakonski i nužni dio....
Nasljeđivanje u Bosni i Hercegovini, testament, zakonski i nužni dio....
 #262  by legalis
 
Pokretanje ostavinskog postupka

Ostavinski postupak se po pravilu pokreće od strane nadležnog suda (sud na čijem području je ostavilac preminuo ili na čijem području ostavilac ima nepokretnu imovinu) po službenoj dužnosti po saznanju za činjenicu smrti nekog lica. Dakle, nadležna služba je dužna dostaviti sudu Izvod iz matične knjige umrlih.

Također, pored pokretanja ostavinskog postupka po službenoj dužnosti, i zainteresovana lica (Između ostalog i nasljednici) mogu podnijeti prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka pred nadležnim sudom.

Prijedlog mora sadržavati označenje umrlog lica iza kojeg se podnosi prijedlog za raspravljanje zaostavštine, označenje kruga zakonskih nasljednika iza ostavioca, kopiju dokumentacije kojom se dokazuje da je ostavilac posjedovao pokretnu i nepokretnu imovinu.
 #1565  by RijadLicina
 
Postovani ,
ako je dostavljen smrtni list u zakonskom roku i ako nakon toga u periodu od skoro 2 mjeseca nije pokrenut ostavinski postupak od strane nadleznog suda, odnosno nismo dobili nikakve pozive, jel bi trbali mi da pokrenemo ostavinski postupak?
Hvala na odgovoru.

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum