Vaš pravni kompas 

  • Procedura ovjere diplome iz BiH za Emirate

  • Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu ili ne znate kojoj kategoriji pripadaju.
Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu ili ne znate kojoj kategoriji pripadaju.
 #981  by matrix
 
Procedura ovjere diplome iz BiH za Emirate

Prevesti diplomu na engleski jezik od strane sudskog tumaca (lista tumaca dostupa na stranici Federalnog ministarstva pravde)

Ovjeriti prevedenu diplomu u Opcinskom sudu Sarajevo (ako je diploma Univerziteta u Sarajevu), sudska taksa 10 KM, ako se donese na ovjeru ujutro bude gotovo isti dan izmedju 15:00 i 15:30 (ponijeti original na uvid)

Ovjeriti prevedenu diplomu u Ministarstvu pravde BIH (visoka zgrada na Marindvoru odmah do Parlamenta BIH, inace su tu i Vijece ministara kao i druga ministarstva), placa se 10 KM takse u najblizoj banci, bude gotovo odmah (ako se plati unaprijed) ili u medjuvremenu dok se ode do banke i plati (ponijeti original na uvid)

Ovjeriti prevedenu diplomu u Ministarstvu vanjskih poslova BIH (zgrada pored Predsjednistva BIH, ulaz u suteren sa juzne strane gdje je park), placa se 10 KM takse u najblizoj banci, popuni se formular sa zahtjevom za ovjeru, bude gotovo odmah (ovjere se rade do 13:00)

Ovjeriti prevedenu diplomu u Ambasadi UAE, ujedno i najtezi dio jer Ambasada UAE ne postoji u BIH, a nadlezna je ona u Podgorici, placa se taksa od 150 AED karticom na licu mjesta u ambasadi. Telefonom mi je receno da se ovjera radi svaki radni dan od 9:00 do 14:00 i da sama ovjera traje pola sata do sat, meni je ovjera trajala 10-ak minuta (mozda ne ni toliko). Najblizi put je preko GP Sćepan Polje, putuje se u jednom smjeru u prosjeku oko 4 i po sata, put od Foče do GP je los asfalt, na pola puta je cak asfaltirana samo jedna strana puta, GP na nasoj strani je smijurija i katastrofa


Postoji u alternativni nacin ovjere koji su mi potvrdili u nasoj ambasadi u Abu Dhabiju. Umjesto da se ide u Podgoricu, moze se umjesto koraka 5. uraditi sljedece:

Ovjerenu prevedenu diplomu od strane OSS, MP BIH i MVP BIH odnijeti u nasu ambasadu u Abu Dhabiju na ovjeru
Ovjeriti prevedenu diplomu u MVP UAE (imaju ispostavu i u Dubaiju)
 #1743  by Sulmir
 
Dobar dan, interesuje me da li se diploma srednje skole u Banja Luci treba ovjeriti na sudu i ako da,, da li moze opstinski sud u Srajevu ili mora u mjestu izdavanja, i da li se ovjera diplome moze uraditi u miniistarstvima prije ovjere na sudu

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum