Vaš pravni kompas 

  • Prodaja suvlasničkih dijelova po različitim cijenama shdno dogovoru svakog od suvlasnika sa kupcem

  • Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari u Bosni i Hercegovini
Nekretnine, vlasništvo, posjed, stanovi, kuće, imovina, stvari u Bosni i Hercegovini
 #1464  by ciblicibni
 
Poštovanje,

Povod mog pitanja je zaštita od mogućih problema koji mogu nastati poslije optužbama da sam oštetio druge suvlasnike.

Naime, naslijedio sam zemljište i kuću sa još dva suvlasnika u procentima 35%, 35% i 30 %.

Pojavio se kupac i dvojica od suvlasnika svoje dijelove zele da prodaju ispod svake cijene, cak bi mi odgovarala i procjena vještaka kojom bi dobio sigurno veću cijenu i na kraju krajeva sudskom prodajom.

Kako bih se zastitio postavio sam svoju cijenu i naravno drugi neka odluče svoje cijene i svi su pristali (usmeno) da svako sa kupcem dogovori cijenu za svoj dio što je i učinjeno. Kupac je spreman time da plati svima onoliko koliko traze za svoj dio.

Međutim, postavljene suvlasničke cijene ne odgovaraju 35%,35% i 30% u ukupnoj cijni za koju je kupac spreman platiti nego su omjeri drugačiji.

Znači sve je transparento, niko nikoga ne vara niti sam tajno dogovarao. Jasno sam rekao cijenu za svoj suvlasnički dio, kao i ostali za svoje dijelove i kupac je spreman da plati.
Ali na koji način da se zaštitim da mi neki od suvlasnika poslije ne bih došli i optužili da podjela novca od prodaje nije napravljena u omjeru 35, 35 i 30 % iako smo se svi složili.

Da li nekim preporučenim pismom ostalim strana u kojem će jasno biti navedena vrijednost za koju prodajem svoj dio prije sastavljanja kupoprodajnog ugovora (kako bi bio dokaz da su svi pristali a prodaju svog dijela po samostalnom ugovaranju cijene sa kupcem za svoj dio), da li navesti u kupoprodajnom ugovoru da je svaka od strana samostalno za svoj dio dogvarala cijenu. Znači da izbjegnem situaciju da sam prodajom ostvario veću imovinsku korist prodajom u odnosu na druge prtupravnim putem. A sve e transparentno (svakome je poznata cijena mog suvlasničkog dijela) i svi se slažu.

Bojim se da se ne desi dogovorili smo cijenu, svako je pristao da mu kupac da koliko trazi, a onda poslije se ne pojave drugi suvlasnici optuzujuci me da sam im obavezan dati novac u procentima njihovog suvlasničkog dijela (posebno ako se uzme u obzir da u ugovorima navode druge cijene kupoprodaje nekretnine.

Unaprijed hvala svima i nadam se da sam bar malo bio razumljiv kako bi shvatili moj problem i pomogli mi sa prijedlogom kako da se zaštitim od problema kasnije.

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum