Vaš pravni kompas 

  • PREDNOST TRUDNICA U KORIŠTENJU PRAVA NA GODIŠNJI ODMOR ODNOSNO ODSUSTVA

  • Prava iz radnog-pravnog odnosa, socijalne naknade, otkazi, bolovanja, porodiljno, sindikati
Prava iz radnog-pravnog odnosa, socijalne naknade, otkazi, bolovanja, porodiljno, sindikati
 #1362  by sudija
 
PREDNOST TRUDNICA U KORIŠTENJU PRAVA NA GODIŠNJI ODMOR ODNOSNO ODSUSTVA
Zakon o radu

član 59

U cilju sprječavanja bolesti izazvane korona virusom, rizične kategorije radnika u koje spadaju i trudnice imaju prednost u korištenju godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

"Kako regulisati odsustva i eventualne zabrane dolaska na posao radnica koje su trudne, zbog novonastale situacije preveniranja širenja korona virusa (COVID-19)?

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 214. tematskoj sjednici održanoj dana 16.03.2020. godine, proglasila stanje nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine, te donijela Zaključak V. broj: 403/2020 od 16.03.2020. godine, u vezi sa postupanjem poslodavca i radnika, u cilju sprječavanja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), kojim je, između ostalog, izdata preporuka poslodavcima da radnicima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Shodno navedenom, a imajući u vidu pomenute preporuke, kao i ostale mjere koje se preduzimaju s ciljem sprječavanja bolesti izazvane koronavirusom, mišljenja smo da bi prednost u korištenju navedenih odsustava trebale imati rizične kategorije radnika u koje spadaju i trudnice.

Imajući u vidu navedeno, smatramo da bi poslodavac za vrijeme trajanja navedenih okolnosti trebao radnicima, ženama koje su trudne omogućiti korištenje godišnjeg odmora ili odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu."(Izvod iz Mišljenja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, br. 03-30/11-717/20 od 23.3.2020. godine)

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum