Vaš pravni kompas 

  • Nuznost produzenja pritvora

  • Krivicno procestno i krivicnom materijalno pravo u Bosni i Hercegovini
Krivicno procestno i krivicnom materijalno pravo u Bosni i Hercegovini
 #873  by AntunHun
 
NUŽNOST PRODUŽENjA PRITVORA
Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske

član 197 stav 1 tačka g)

Lišenje života oštećenog iz vatrenog oružja u prisustvu supruge i njihove maloljetne kćerke, protok kratkog vremenskog perioda od izvršenja djela, kao i činjenica da su osumnjičeni i porodica oštećenog komšije i da je već iskazan osjećaj straha i uznemirenosti kod članova porodice oštećenog i šire zajednice su okolnosti koje ukazuju na nužnost produženja pritvora.

Obrazloženje:

"Žalbenim prigovorima se ne može osporiti pravilnost činjenične osnove pobijanog rješenja u pogledu postojanja pritvorskog razloga iz odredbe člana 197. stav 1. tačka g) ZKP RS, po kojem je pritvor produžen protiv osumnjičenog, protiv koga se sprovodi istraga zbog krivičnog djela ubistva iz člana 124. stav 1. KZ RS. Za takva činjenična utvrđenja i zaključak, dati su valjani razlozi u obrazloženju pobijanog rješenja, koje ovaj sud prihvata u cjelosti.

Naime, za uspostavljeni pritvorski razlog iz odredbe člana 197. stav 1. tačka g) ZKP RS, dato je u pobijanom rješenju detaljno i valjano obrazloženje, kroz ocjenu težine djela, sa aspekta zaprijećene kazne za predmetno krivično djelo i težine posljedice, te drugih okolnosti obrazloženih u pobijanom rješenju, koje se odnose na način lišenja života oštećenog S.M. iz vatrenog oružja (sa dva metka iz pištolja u predio grudi i stomaka), u prisustvu supruge oštećenog i njihove maloljetne kćerke (uzrasta 8 godina). Sve navedeno, u povezanosti sa činjenicom da je od izvršenja djela protekao kratak vremenski period (nešto više od mjesec dana), da su osumnjičeni i porodica oštećenog komšije i da je već iskazan osjećaj straha i uznemirenosti, ne samo članova porodice oštećenog nego i šire zajednice, ukoliko bi osumnjičeni bio pušten na slobodu, kako to proizilazi iz zapisnika o saslušanju svjedoka R.M., i po ocjeni ovog suda, ukazuju na nužnost produženja pritvora protiv osumnjičenog iz navedenog pritvorskog razloga, sadržanog u odredbi člana 197. stav 1. tačka g) ZKP RS. Cijeneći navedeno, pravilnost i zakonitost pobijanog rješenja, posmatrano sa aspekta nužnosti primjene mjere pritvora i postojanja uspostavljenog pritvorskog razloga, ne može se osporiti prigovorima iznesenim u žalbi branioca osumnjičenog."(Rješenje Vrhovnog suda Republike Srpske, 11 0 K 023011 18 Kž od 20.8.2018. godine)

https://www.bosna-forum.eu/

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum