Vaš pravni kompas 

  • Naknada troskova za podnesak koji nije obavezna radnja u upravnom sporu

  • Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu ili ne znate kojoj kategoriji pripadaju.
Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu ili ne znate kojoj kategoriji pripadaju.
 #1169  by sudija
 
NAKNADA TROŠKOVA ZA PODNESAK KOJI NIJE OBAVEZNA RADNjA U UPRAVNOM SPORU
Zakon o parničnom postupku

član 387

Kako davanje odgovora na zahtjev za vanredno preispitivanje presude nije obavezna radnja u upravnom sporu i kako propuštanjem ove radnje ne nastaju posljedice za stranku, naknada troškova za taj podnesak se ne smatra opravdanom.

Obrazloženje:

"Odluka iz stava 2. izreke, o odbijanju zahtjeva za naknadu troškova spora za sastavljanje odgovora na zahtjev se zasniva na odredbi člana 387. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09 i 61/13), u vezi sa članom 48. ZUS, s obzirom da davanje odgovora na zahtjev za vanredno preispitivanje presude nije obavezna radnja u upravnom sporu i njenim propuštanjem ne nastaju posljedice za stranku, zbog čega se naknada troškova za taj podnesak ne može smatrati opravdanom."(Presuda Vrhovnog suda Republike Srpske, 11 0 U 018722 17 Uvp od 26.9.2019. godine)

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum