Page 1 of 1

Starateljstvo

PostPosted:Wed Oct 14, 2020 8:50 pm
by Milankabanjaluka2020
Postovani, da li majka staratelj djeteta a drzavljanka BiH moze da odvede dijete u Hrvatsku, ona se vjencala sa hrvatskim drzavljaninom i dijete je tamo upisala u osnovnu skolu ?Dijete je takodje BiH drzavljanin , u Hrvatskoj nema zdravstveno osiguranje . Interesuje me da li u skoli mora imati hrvatsku vjeronauku? Postoji li mogucnost da otac preuzme starateljstvo s obzirom da ima bolje uslove ?

Re: Starateljstvo

PostPosted:Mon Oct 19, 2020 8:55 am
by Drag25
Pozdrav,
na prvo pitanje Vam ne bih smio odgovoriti, jer nisam 100% siguran u tačnost odgovora.
Što se tiče vjeronauke, to bi trebalo biti određeno Zakonom o položaju vjerskih zajednica (83/02, 73/13)..
Članak 13.
(1) Na traženje roditelja ili skrbnika u ustanovama pred¬školskog odgoja, program predškolskog odgoja sadrži vjerski odgoj.
Vjerski se odgoj ustrojava sukladno zakonu te ugovorom između vjerske zajednice i Vlade Republike Hrvatske.
(2) Na traženje roditelja ili skrbnika učenika mlađih od 15 godina te na osnovi zajedničke izjave roditelja, odnosno skrbnika i učenika od 15 godina i starijih, u osnovnim školama i srednjim školama ustrojava se nastava vjeronauka kao izbornog predmeta sukladno propisanom nastavnom planu i programu te ugovorom između vjerske zajednice i Vlade Republike Hrvatske.
(3) Vjerski odgoj u ustanovama predškolskog odgoja i nastavu vjeronauka u osnovnim i srednjim školama izvode osobe koje ispunjavaju uvjete utvrđene propisima i ugovorima iz stavka 1. i 2. ovoga članka.
(4) Ministarstvo nadležno za predškolski odgoj, osnovno školstvo i srednje školstvo, na prijedlog vjerske zajednice, daje suglasnost na programe vjerskog sadržaja koji se ostvaruju u ustanovama predškolskog odgoja, donosi plan i program nastave vjeronauka u osnovnim školama i srednjim školama, te odobrava udžbenike i didaktička sredstva.
(5) Vjerski odgoj u ustanovama predškolskog odgoja i nastava vjeronauka u osnovnim školama i srednjim školama odvojeni su od vjerskog odgoja i vjeronauka u vjerskim zajednicama. Pod uvjetima iz stavka 1. i 2. ovoga članka djeca, odnosno učenici imaju pravo sudjelovati u predškolskom odgoju, odnosno nastavi vjeronauka bez obzira sudjeluju li u vjerskim aktivnostima koje se provode izvan predškolskog odgoja, odnosno osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.
..
a što se tiče vašeg zadnjeg pitanja, moj savjet je da odete u Centar za socijalni rad u mjestu vašeg stanovanja i iz prve ruke ćete dobiti sve potrebne informacije od njih. Ukoliko želite da Vi postanete staratelj nad djetetom, treba da podnesete tužbu Osnovnom sudu koji je odlučio da dijete pripadne majci, na način da ćete tražiti da se izmijeni pravosnažna sudska odluka Osnovnog suda (sud koji je dakle povjerio dijete majci) i da se dijete povjeri Vama. Ako ćete to uraditi, savjet je naravno da uzmete advokata, moraćete dokazati da imate bolje uslove za odgoj djeteta.. ali najprije otiđite u Centar za socijalni rad i čujte šta će Vam oni reći..

Re: Starateljstvo

PostPosted:Tue Apr 27, 2021 10:23 pm
by Nikola
Pozdrav. Mozete li mi objasniti kolika je uloga Centra za socijalni rad prilikom dodjele starateljstva nad djetetom? Da li sud uglavnom uvazava tu odluku Centra za socijalni rad?