Page 1 of 1

Prava radnika nakon reorganizacije

PostPosted:Tue Mar 23, 2021 10:42 pm
by Senaid
Dobar dan. Radim u rudniku od 2000-te godine i sad mi žao što sam se i prijavio na konkurs. 2009-te godine su ušli u koncern sa EP kao zavisno društvo, od tada ne plaćaju doprinose. Vazda neki štrajkovi, blokade računa, sad mi eto rekoše da se ne nalazim na novoj sistematizaciji jer sam invalid rada. Mada još radim u jami kao nepotrebne dodali bi nas nekom novom zavisnom društvu a to je garant dobro dok mene tamo šalju pa bih pitao slijedeće:

1. Kad me prebace u to novo zavisno društvo ko je pravni nasljednik dugovanja i ko će mi uplatiti neuplaćene doprinose dok sam radio u rudniku? Novi poslodavac ili stari? Imam li pravo tužiti rudnik kad pređem u to novo zavisno društvo?

2. Ako mi taj novi poslodavac da otkaz nakon godinu dana, a mislim da hoće jer ga zato i izmišljaju, da li ona otpremnina iz Zakona o radu važi od kad sam počeo raditi u rudniku ili samo tu godinu kod novog poslodavca? Onako kako sam ja razumio otpremnina se dijeli za svaku godinu kod poslodavca a isplaćuje je poslodavac. Onda će to biti taj novi poslodavac kod kojeg radim npr. godinu dana za koju ću dobit otpremninu a ovo ostalo što sam radio će se zaboraviti?

Hvala na odgovorima.