Page 1 of 1

Jugo i drugi protiv Bosne i Hercegovine

PostPosted:Tue Dec 24, 2019 3:53 pm
by comodore
Jugo i drugi protiv Bosne i Hercegovine

Evropski sud za ljudska prava je 5. decembra 2019. godine donio presudu u predmetu Jugo i drugi protiv Bosne i Hercegovine.

U presudi je utvrđena povreda člana 6. stav 1. Konvencije (pravo na pravično suđenje), te člana 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju (pravo na imovinu) zbog neizvršenja ili kašnjenja u izvršenju domaćih odluka. Sud je takođe utvrdio da tužena država mora u roku od tri mjeseca osigurati odgovarajućim sredstvima izvršenje neizvršenih domaćih odluka, te aplikantima isplatiti iznose navedene u tabeli iz dodatka presude.

Sud je ponovio da se izvršenje presude koju je donio bilo koji sud mora smatrati sastavnim dijelom „suđenja“ u smislu člana 6. Konvencije, te se pozvao na svoju praksu u pogledu neizvršavanja ili kašnjenja u izvršenju konačnih domaćih presuda (vidi Hornsby protiv Grčke, br. 18357/91, paragraf 40., Izvještaji o presudama i odlukama 1997-II).

Sud je napomenuo da je odlukama iz predmetnih aplikacija određeno poduzimanje konkretnih mjera, stoga Sud smatra da odluke o kojima je riječ predstavljaju „imovinu“ u smislu člana 1. Protokola br. 1. uz Konvenciju.

Sud je istakao da je u vodećim predmetima Spahić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, te Kunić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Sud već utvrdio povredu u odnosu na pitanja slična onima iz ovih predmeta. Nakon što je ispitao sve materijale koji su mu podneseni, Sud nije našao niti jednu činjenicu ili argument koji bi ga mogao uvjeriti da donese drugačiji zaključak o dopuštenosti i meritumu ovih pritužbi. Imajući u vidu svoju praksu o ovom pitanju, Sud je zaključio da u predmetnim slučajevima vlasti nisu uložile sve potrebne napore kako bi se u potpunosti i blagovremeno izvršile odluke donesene u korist aplikanata, te je odlučio da je došlo do navedenih povreda Konvencije.

Odluku na engleskom jeziku možete preuzeti putem HUDOC baze, broj predmeta 46977/15 i dr.