• Home

  • Ovo je index stranica foruma
Tenderi, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade i doprinosi u Bosni i Hercegovini
 #85  Postao/la mekic
 ned tra 07, 2019 11:59 am
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - odricanje

Pitanje za vas. Zena mi je hrvatica, ja Bosanac i HR drzavljanin sin ima 17 godina i nema drzavljanstvo BiH. Ovdje u inostranstvu mi traze za mene i sina ispis iz bosanskog drzavljanstva - kojeg sin nema a ja imam drzavljanstvo BiH. Kazu: "Vas sin ima pravo na bosansko drzavljanstvo jer ste vi Bosanac" sin nema pasos BiH nema Licnu Kartu BiH a zele da uradi izpisati BiH Drzavljanstva

E sad; kako uraditi ispis iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine - kad sin nema drzavljanstvo BiH ? Isao sam u Ambasadu BiH kazu da oni tu nista ne mogu uraditi jer sin nije upisan u knjigu drzavljana BiH pa to oni ne mogu nista. Takodje ja posto imam i HR drzavljanstvo godinama nisam obnavljao BiH pasos i BiH licnu kartu jer ih i ne koristim kazu da ni meni licno ne mogu pomoc jer moram prvo napravit pasos i licnu pa se onda odrec drzavljanstva tako da cim ih napravim bukvalno moram im dati a gledam na netu vidim pise da moze i bez pasosa al mi ne da ambasada tako, 20 dana sam ih zvao da se jave

Potvrda da sin nije upisani u maticnim uredima nazalost nije dovoljno to sam im prvo dao ali su mi odbili taj dokument iz BiH

Von meinem iPhone gesendet
 #174  Postao/la matrix
 čet tra 11, 2019 6:46 pm
Poštovani,

Čini mi se da ukoliko su oba roditelja u trenutku rođenja bili BiH državljani vaš sin ima pravo na državljanstvo BiH temeljem podrijetla. Pošto je sin rođeni u inozemstvu da bi sin imao pravo na bosansko državljanstvo temeljem podrijetla Vaš on bi trebao biti osoba bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva. Moguće je steći državljanstvo i ako je sin do 23. godine prijavljeni radi upisa kao BiH državljanin kod nadležnog tijela Bosne i Hercegovine u inozemstvu ili u BiH. U protivnome sin bi stekao BiH državljantsvo u slučaju kada biste izgubili sadašnje. Nadam se da sam bio od pomoći, Vi to još provjerite,a ja ću Vam ovdje pustit link na stranicu gdje možete pročitati pročišćeni tekst Zakona o državljanstvu BiH.

Lijep pozdrav i sretno !
 #243  Postao/la legalis
 čet tra 18, 2019 5:11 pm
Pa eto moraš upisati sina u državljanstvo Bosne i Hercegovine i ostalo kako su ti i saopstili u inostranstvu a kako napisa i gore iznad @matrix, a ovo ti može biti od pomoć tu sve pište a u većini se spominje advokat specijaliziran za temu državljanstva BiH:

Imas ovdje sve što se tiće državljanstva BiH pogledaj linkove, može ti jako pomoći:

https://epravo.ba/ispis-iz-bosanskog-drzavljanstva.html

https://forum.ba/pravo/ispis-iz-bosansk ... va-cijena/

http://www.domaci.de/viewtopic.php?t=92308

https://www.bosna-forum.eu/ispis-bosans ... -t647.html

https://radiokameleon.ba/2018/07/12/odr ... vljanstva/

https://www.krstarica.com/zivot/ziveti- ... vljanstva/

Koristan tekst iz upravnog prava na generalnu temu državljanstva BiH tu ima i o problemu tvog sina:

"
Autor: Advokatska kancelarija Prnjavorac
Izvor: https://advokat-prnjavorac.com

Nakon više od dvadeset i sedam godina advokatske prakse naše advokatske kancelarije u oblasti državljanstva Bosne i Hercegovine, koja bliže podrazumjeva: odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine, sticanje državljanstva Bosne i Hercegovine, reviziju državljanstva BiH, propise iz oblasti matičnih knjiga u Bosni i Hercegovini, ličnog imena, putnih isprava BiH, priznanja stranih sudskih odluka o razvodu braka u BiH i drugih osnovnih građanskih stanja donosimo najčešća pitanja naših klijenata i odgovore na njih.

Oblast koja uređuje državljanstvo i matičnih knjiga u Bosni i Hercegovini je regulisana kroz 90 pravni izvor koji uključuje Konvencije, Zakone, podzakonskih akata, pravilnika, uredbe i druge propisa na državnom i entitetskom nivou Bosne i Hercegovine.

Pitanja smo poredali od onih najčešće postavljenih do manje čestih, pa da krenemo:

Pitanje: Šta mi je potrebno da bi se mogao odreći državljanstva Bosne i Hercegovine ?
Odgovor: Prvo i najvažnije jeste da imate garanciju za sticanje državljanstva strane države ili dokaz da ste već stekli strano državljanstvo i potvrdu o stalnom prebivalištu u toj državi.


Pitanje: Da li postoji mogućnost bez mog dolaska u Bosnu i Hercegovinu da Vi kao moj advokat, za mene prijavite brak, regulišete moje prezime, pripremite sve dokumente u Bosni i Hercegovini i završite proceduru odricanja od BiH državljanstva ? Ispis iz drzavljanstva BiH cijena
ODGOVOR: Vaš dolazak u Bosnu i Hercegovinu nije potreban. Sve možemo uraditi za Vas na osnovu punomoćja kojeg ćete dobiti od nas i istu ovjeravate pred notarom u inostranstvu - punomoć za odricanje od BIH državljanstva ne treba prevoditi na drugi jezik, jer notar vrši samo ovjeru Vašega potpisa / identiteta.


Pitanje: Ukoliko se odreknem državljanstva Bosne i Hercegovine, da li mogu da naslijedim imovinu nakom smrti mojih roditelja ?
Odgovor: Strani državljani su izjednačeni sa domaćim državljanima u pogledu nasljedstva. Dakle Vi možete da naslijedite imovinu bez ograničenja kao strani državljanin.


Pitanje: Ukoliko mi prestane državljanstvo BiH i steknem državljanstvo Njemačke, da li ja mogu u Bosni i Hercegovini da kupim nekretninu ili da mi neko pokloni nekretninu npr kuću, vikendicu, stan ?
Odgovor: Kao državljanin SR Njemačke, možete bez ograničenja da stičete vlasništvo nad nekretninama u Bosni i Hercegovini – vrijedi princip reciprociteta.


Pitanje: Moja majka i otac su bili državljani BiH u trenutku mog rođenja, međutim ja nisam upisana u Bosni i Hercegovini niti u knjizi rođenih niti knjizi državljana, da li možete za mene da izvadite potvrdu da nisam državljanin BiH ?
Odgovor advokata: Potvrda da niste državljanin BiH se ne može izdati na državnom nivou jer u BiH ne postoji nadležni državni organ koj ima takvu evidenciju. Moguće je dobiti uvjerenje u lokalnom matičnim uredu gdje se vode Vaši roditelji da Vi nemate državljansvo Bosne i Hercegovine, ali je posebno bitno da znate da Vi po Zakonu o državljanstvu BiH imate pravo na državljanstvo BiH na osnovu roditeljima, i da će od Vas vlasti u inostranstvu tražiti da se naknadno upišete u knjigu državljana BiH i knjigu rođenih, a zatim obavite proceduru odricanja od BiH državljanstva.


Pitanje: Živim u Njemačkoj / Austriji, pored garancije za sticanje državljanstva Njemačke/Austrije, posjedujem i državljanstvo Hrvatske, s obzirom da je administrativna taksa za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine a radi posjedovanja državljanstva Hrvatske samo 110 EUR-a da li ja mogu raditi ovu proceduru na taj način ?
Odgovor advokata: Samo pod uslovom da ste i dalje prijavljeni sa adresom prebivališta u Hrvatskoj – potrebno je napomenuti da je u Hrvatskoj stupio novi Zakon o prebivalištu od 01.01.2013.g. koji nalaže da lica koja zaista ne žive na adresi u Hrvatskoj su dužna da se odjave sa adrese (jedno fizičko lice jedna adresa u EU).

Pitanje: Ne posjedujem ličnu kartu Bosne i Hercegovine, da li se može raditi procedura odricanja od državljanstva BiH bez lične karte BH?
advokat odgovora: Procedura odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće lične karte BiH.


Pitanje: Ne posjedujem važeći pasoš Bosne i Hercegovine, da li se može raditi procedura odricanja od državljanstva BiH bez njega ?
Odgovor advokata: Procedura odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće putne isprave BiH.

Pitanje: Administrativna taksa za državu Bosnu i Hercegovinu iznosi 420,- EUR za porodicu, recite nam da li je porodica brat i sestra ako rade proceduru bez roditelja, kada bi radili postupak ispisa iz državljanstva BiH ?
Odgovor advokata: Prema zakonu za članove uže porodice - bračni par i djeca, plaća se jedna taksa pod uslovom da svi žive na istoj adresi, a za punoljetnu djecu preko 23 godine starosti potrebno je dostaviti dokaze da su nezaposleni ili na redovnom školovanju. Dakle brat i sestra ispunjavaju uslove da plate jednu administrativnu taksu samo pod uslovom da sa njima proceduru radi bar jedan od roditelja i da su mlađi od 23 godine te svi skupa žive na istoj adresi.


Pitanje: Koliko košta ispis iz bosanskog državljanstva – administrativna taksa, ako proceduru prvo radi muž i sin, a nakon pola godine majka i kćerka (nemamo svi garanciju u istom trenutku) ?
Odgovor advokat: U toku jedne kalendarske godine, jedna porodica plaća jednu administrativnu taksu. Dakle ako se Vaša porodica odriče od bosanskog državljanstva u istoj kalendarskoj godini ukupno će biti jedna administrativna taksa.


Pitanje: Ako imam pasoš Bosne i Hercegovine, da li ga mogu zadržati nakon okončanja postupka odricanja od BiH državljanstva ?
advokat odgovora: Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o državljanstvu BiH, državljanstvo BiH prestaje osobi kada nadležni organ utvrdi da su ispunjeni potrebni uslovi i kada se stranci uruči rješenje o odricanju od državljanstva Bosne i Hercegovine. Cijeneći navedeno prilikom uručenja rješenja o odricanju od državljanstva BiH, osoba koja ima putnu ispravu BiH, a kojoj prestaje državljanstvo, dužna je predati putnu ispravu BiH ovlaštenom službeniku na trajno deponovanje u Ministarstvo. Dakle pasoš Bosne i Hercegovine se trajno oduzima, nije ga moguće vratiti.


Pitanje: Moje dijete je maloljetno ima 7 godina, a ja sam se ispisao iz državljanstva BIH prije 2 godine, supruga je strana državljanka. Da li naše mldb dijete može samo raditi proceduru ispisa iz bosanskog državljanstva preko Vas ?
Advokat odgovara: Djetetu koje živi u inostranstvu i ima državljanstvo druge države ili mu je isto zagarantovano prestaje državljanstvo BiH odricanjem na zahtjev oba roditelja kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo prestalo odricanjem uz saglasnost drugog roditelja koji je državljanin BiH, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, ako je drugi roditelj mrtav ili je izgubio roditeljsko pravo ili je stranac ili osoba bez državljanstva ili na zahtjev usvojioca ako mu je prestalo državljanstvo BiH odricanjem i odnos između usvojioca i usvojenog djeteta je odnos potpunog usvojenja. Ako je dijete starije od 14 godina, zahtijeva se njegov pristanak.


Pitanje: Da li postoji bilo kakva mogućnost da ne radim proceduru odricanja od BiH državljanstva kako bi stekao državljanstvo SR Njemačke / Austrije ?
Odgovor: Na žalost takva mogućnost ne postoji, jer je vašim zakonodavstvom zabranjeno posjedovanje dvojnog državljanstva sa državama koje nisu članice EU.


Pitanje: Moja djeca imaju 3 i 7 godina rodjena su u Njemackoj, ja i moja žena smo državljani BiH, da li moramo upisati djecu u knjigu državljana BiH i knjigu rođenih BiH ?
Advokat odgovara: U skladu sa zakonom o državljanstvu BiH sticanje državljanstva BiH po porijeklu navodi da: Dijete rođeno nakon stupanja na snagu Ustava stiče državljanstvo BiH porijeklom, na načine: 1. čija su oba roditelja bili državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja;
2. čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme rođenja djeteta i dijete je rođeno na teritoriji BiH; 3. čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, a dijete je rođeno u inostranstvu, ako bi ono inače bilo bez državljanstva; 4. Ako je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, pod uslovom da do vremena kada navrši 23 godine podnese prijavu za evidentiranje državljanstva BiH nadležnom organu.
Dakle, potrebno je prvo upisati Vašu djecu u knjigu državljana BiH, i knjigu rođenih BiH, a onda Vi radite proceduru odricanja od BiH državljanstva kao cjelokupna porodica o trošku jedne administrativne takse za odricanje od državljanstva BH.


Pitanje: Da li mogu da vratim državljanstvo Bosne i Hercegovine, nakon ispisa iz BiH državljanstva ?
Odgovor: Lice kojem je državljanstvo BiH, radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države, prestalo odricanjem ili otpustom, može podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, ako ispunjava uslove iz člana 9., osim uslova iz stava 1. tač. 1. i 2.., samo ako ima odobren privremeni boravak najmanje posljednju godinu na teritoriji BiH ili odobren stalni boravak. Međutim budići da Bosne i Hercegovina ima ugovor o dvojom državljanstvu samo sa tri države, morate sačekati da BiH postane članica EU – jer samo u tom slučaju većina država odobrava dvojno državljanstvo (među kojima nije Austrija – naime Austrija ne dopušta dvojno državljanstvo niti sa državama članicama EU).


Pitanje: Da li punomoć koju ste nam dosatavili a za postupak odricanja bosanskog državljanstva možemo da ovjerim pred Ambasadom Bosne i Hercegovine / Konzulatom Bosne i Hercegovine u inostranstvu ?
Advokat odgovara: Punomoć kojom nama kao advokatima dajete u postupku odricanja od BiH državljanstva možete ovjeriti pred Konzulatom BiH / Ambasadom BiH – ukoliko Vam je blizu, ukoliko nije možete pred najbližim notarom u inostranstvu.

Pitanje: Kako se dokazuje državljanstvo Bosne i Hercegovine ?
Odgovor: Državljanstvo BiH i državljanstvo entiteta se dokazuje uvjerenjem o državljanstvu BiH i uvjerenjem o državljanstvu entiteta ili pasošem Bosne i Hercegovine.

Pitanje: Ko donosi odluke o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine ili odricanju od državljanstva ?
Odgovor: Odluke o sticanju ili prestanku bosanskohercegovačkog državljanstva donosi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sarajevo. Molba za sticanje, otpust ili odricanje iz državljanstva BiH mora se neposredno podnijeti Ministarstvu.


Pitanje: Proceduru odricanja od državljanstva BIH bi radili moj suprug, ja i naše dvoje maloljetne djece. Koliko mi plaćamo taksi državi BiH, da li 4 posebne takse ili jednu taksu ?
advokat odgovora: Vi plaćate kao porodica ukupno jednu jedinstvenu taksu, s obzirom da živite na istoj adresi i da su djeca maloljetna.
Pitanje: Rođen sam u Njemačkoj, nemam niti BiH pasoš niti BiH ličnu kartu, niti sam upisana u državljanstvo Bosne i Hercegovine, dobio sam obavijest od Njemačke ureda za strance da se moram odreči državljanstva Bosne i Hercegovine, i da isto navodno imam jer su mi roditelji državljani BiH ?
- Ako su su vaši roditelji roditelji bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme kada ste se Vi rodili. U skladu sa odredbama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, porijeklom stiče državljanstvo Bosne i Hercegovine dijete čija su oba rodtelja bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja dok je članom 37 Zakona, između ostalog propisano da su sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu Ustava BiH, uključujući i sva lica koja su bili državljani R. BiH do 6.aprila.1992godine, državljani Bosne i Hercegovine.
Imajuću u vidu iznad navedeno, smatrate se državljaninom Bosne i Hercegovine po porijeklu roditelja i morate izvršiti naknadni upis u matične knjige rođenih i knjige državljana po mjestu gdje se u Bosni i Hercegovini vode vaši roditelji.

Pitanje: Uradio sam postupak ispisa iz BiH državljanstva u međuvremenu sam izgubio uslove za državljanstvo Norveške / Danske / Švedske, šta da radim – sada sam osoba bez državljanstva ?
Odgovor: Zavisno od vaše pravne situacije, a sukladno konvenciji o državljanstvu, postoji rješenje za Vas da se vrati državljanstvo Bosne i Hercegovine i poništi rješenje o prestanku državljanstva BiH.


Pitanje: Da li postoji mogućnost ulaganja žalbe na rješenje o odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine ?
ODGOVOR: Rješenje o prestanku BiH državljanstva je konačno i protiv istog nije dozvoljena žalba, ali se može osporavati podnošenjem tužbe Upravnom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine u roku od 60 dana od dana preuzimanja rješenja o odricanju od državljanstva BiH.


Pitanje: Da li može maloljetno dijete samo raditi proceduru odricanja od BiH drzavljanstva ?
Advokat odgovora: Maloljetno dijete samostalno ne može obaviti proceduru odricanja bosanskog državljanstva. Sa njim postupak mora proći jedan od roditelja, uz saglasnost onog roditelja koji ne radi proceduru odricanja od državljanstva odnosno ako je roditelj stranac dokaz o stranom državljanstvu roditelja; za dijete koje ima 14 godina ili više, poteban je i njegov pristanak za odricanje od državljanstva.


Pitanje: Koliko traje procedura ispisa iz bosanskog državljanstva ?
Advokat odgovara: Nadležni organi moraju riješiti molbu za odricanje od BiH državljanstva u periodu od 60 dana od uručenja uredne dokumentacije. Odluke o odbijanju prijave za sticanje ili odricanje od državljanstva ili odluke da se oduzme državljanstvo, moraju sadržavati razloge u pisanoj formi. Zainteresovana lica mogu pokrenuti upravni spor protiv odluke iz prethodnog stava.


Pitanje: Na koji račun se plaća administrativna taksa za ispis iz bosanskog državljanstva ?
Advokat: Novac namijenjen za administrativnu taksu za postupak odricanja od BiH državljanstva se plaća na račun Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.


Pitanje: Sklopila sam brak u inostranstvu, zatim sam se razvela u inostranstvu, a potom zaključila novi brak u inostranstvu, ništa od toga nije upisano u Bosni i Hercegovini, kako postupiti ?
Odgovor: Potrebno je prijaviti prvi brak, zatim provesti proceduru priznanja strane sudske odluke o razvodu braka u BiH iz inostranstva, a zatim prijaviti aktuelni brak i Vaše aktuelno prezime u Bosni i Hercegovini.


Pitanje: Punoljetan sam, dobio sam u inostranstvu garanciju da će mi državljanstvo biti dodijeljeno nakon što se odreknem od državljanstva Bosne i Hercegovine, međutim ja i nemam državljanstvo BiH. Moja mama je državljanin BiH, tata mi je stranac, nisam rođen u BiH, kako je moguće da od mene zahtijevaju odricanje od BiH državljanstva kojeg nemam ?
Odgovor: Prema Zakonu o državljanstvu BiH, član 6 (sticanje državljanstva BiH porijeklom), stav 4 navodi: „Ako je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, pod uslovom da do vremena kada navrši 23 godine podnese prijavu za evidentiranje državljanstva BiH nadležnom organu.“ Dakle u konkretnom slučaju Vi imate pravo na državljanstvo BiH u skladu sa Zakonima BiH, potrebno je da izvršite upise u knjigu državljana BiH, zatim knjigu rođenih BiH, kako bi zatim nakon svih postupak proveli proceduru odricanja od državljanstva BiH.


Pitanje: Nakon što Vama predam svu dokumentaciju koja je neophodna za proceduru odricanja BiH državljanstva da li mogu da zadržim pasoš BiH jer mi je potreban za putovanje u inostranstvo ?
Advokat: Pasoš Bosne i Hercegovine možete koristiti sve dok je kod Vas u posjedu, i nije smetnja da za Vas uredno pokrenemo postupak odricanja od državljanstva BiH, ali nam je pasoš BiH u orginalu ukoliko isti posjedujete potreban da bi mogli završiti proceduru odricanja bosanskog državljanstva; jer se isti polaže u orginalu prilikom dizanja rješenja o prestanku državljanstva BiH odricanjem.Pitanje: Da li Vašu punomoć moram prevesti na Njemački jezik prije ovjere kod notara a u odnosu na ispis iz drzažavljanstva BiH ?
advokat odgovora: Punomoć ne prevodite, notar u inostranstvu vrši samo ovjeru Vašeg identiteta, notar u inostranstvu će navesti: „Der Text der Urkunde ist in einer Sprache abgefasst, deren die Notarin nicht mächtig ist.“

Pitanje: U inostranstvu sam zaključila brak i promijenila prezime, da li se to mora prijaviti u Bosni i Hercegovini kako bi mogla raditi ispis iz BIH državljanstva ?
Odgovor: Obavezno, prezime koje imate u inostranstvu mora biti i u Bosni i Hercegovini upisano.


Pitanje: Sklopila sam brak u inostranstvu, promjenila prezime te upisala braka u Bosni i Hercegovini u matičnom uredu, moj pasoš BiH i lična karta BIH su trenutno na djevojačko prezime, da li moram izvaditi novi pasoš i novu ličnu na aktuelno prezime, da bih radila postupak ispis iz državljanstva BiH ?
Odgovor advokata: Nije potrebno vaditi novi pasoš niti ličnu kartu BiH – može se koristiti putna isprava i lična karta na djevojačko prezime – bitno je da je brak uredno upisan u matičnim knjigama, te da ste u rodnom listu i uvjerenju o državljanstvu BiH navedeni sa urednim i aktuelnim prezimenom.


Pitanje: Proceduru odricanja od BIH državljanstva želimo uraditi ja i moje maloljetno dijete, otac djeteta ne želi raditi proceduru odricanja od državljanstva ?
Odgovor advokata: Postupak je moguće obaviti uz saglanost oba roditelja mldb djeteta, ili uz saglasnost Vas kao majke roditelja, a ako je otac strani državljanin a ne želi da da saglasnost, tada je potreban orginalni dokaz o državljanstvu za roditelja koji je stranac. U koliko je dijete starije od 14 godina, neophodan je i njegova saglasnost.
Kada je drugi roditelj stranac, za njega se prilaže uvjerenje o državljanstvu druge države. U slučaju kada je drugi roditelj umro, za njega se prilaže izvod iz matične knjige umrlih. Ako je jednom od roditelja oduzeto roditeljsko pravo, prilaže se odluka suda o oduzimanju roditeljskog prava. Nije dovoljno ako je presudom o razvodu braka dijete na brigu i staranje dato jednom roditelju, sudska odluka se mora priznati u Bosni i Hercegovini.

Pitanje: Šta je u pogledu vojske i vojnog roka i ispisa iz BiH državljanstva ?
Odgovor: U Bosni i Hercegovini ne postoji obavezni vojni rok.

Pitanje: Od kojeg datuma je moje rješenje o odricanju o državljanstva BiH pravosnažno ?
advokat odgovora: Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o državljanstvu BiH, državljanstvo BiH prestaje osobi kada nadležni organ utvrdi da su ispunjeni potrebni uslovi i kada se stranci uruči rješenje (prilikom preuzimanja). Cijeneći navedeno prilikom uručenja rješenja o odricanju od BiH državljanstva, osoba koja ima putnu ispravu BiH, a kojoj prestaje državljanstvo, dužna je predati putnu ispravu BiH ovlaštenom službeniku, i ista se trajno deponuje u MUP po mejestu izdavanja.

Autor: Advokatska kancelarija Prnjavorac
Izvor: https://advokat-prnjavorac.com
 #270  Postao/la mekic
 pet tra 19, 2019 10:51 am
hvala - Izgleda tu ima baš puno posla da se sve uradi

al kako vidim nece mi trebat pasos BiH i licna karta kao sto mi kazu u Ambasadi BiH netacno

Von meinem iPhone gesendet
 #284  Postao/la law
 sub tra 20, 2019 10:52 am
Kako citam Zakon o drzavljanstvu BiH - oni su u pravu, pogledaj podebljano:

Član 5
(Uvjeti za sticanje državljanstva BiH porijeklom)
(1) Dijete rođeno nakon stupanja na snagu Ustava Bosne i Hercegovine stiče državljanstvo Federacije porijeklom:
a) ako su oba roditelja bili državljani Federacije u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja;
b) ako je jedan roditelj bio državljanin Federacije u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno na teritoriju Federacije;
c) ako je jedan roditelj bio državljanin Federacije u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno u inozemstvu, ako bi dijete inače bilo bez državljanstva;
d) ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme rođenja djeteta jedan od roditelja djeteta je bio državljanin BiH, dok drugi roditelj nije bio državljanin Bosne i Hercegovine, pod uvjetom da do vremena kada navrši 23 godine podnese prijavu nadležnom organu za matične knjige u BiH, odnosno diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine u inozemstvu za upis državljanstva BiH u matičnu knjigu rođenih;
e) ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme rođenja djeteta jedan od roditelja je bio državljanin Federacije, a drugi roditelj državljanin Republike Srpske, pod uvjetom:
- da su roditelji saglasni s tim da dijete ima državljanstvo Bosne i Hercegovine ili
- ako nisu saglasni, da je roditelj koji je podnio prijavu za upis djeteta u matičnu knjigu rođenih nadležnom organu u Federaciji u to vrijeme imao državljanstvo Bosne i Hercegovin;
f) ako je jedan od roditelja djeteta u vrijeme rođenja dijeteta imao državljanstvo Bosne i Hercegovine, a drugi roditelj imao državljanstvo Republike Srpske, dijete stiče državljanstvo Federacije ako je rođeno na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2018
(2) Ako je dijete rođeno u Republici Srpskoj, a u vrijeme rođenja djeteta jedan od roditelja je bio državljanin Federacije dok drugi roditelj nije bio državljanin Bosne i Hercegovine, dijete stiče državljanstvo Bosne i Hercegovin na zahtjev roditelja koji ima državljanstvo Federacije Bosne i Hercegovin.

Rješenje o sticanju državljanstva po članovima 8., 9., 10., 11. i 12., kao i u slučajevima iz čl. 40. stav 3. i 4., odnosno o prestanku državljanstva F BiH po osnovama utvrđenim u članu 14. Zakona, donosi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova izuzev odluke o odricanju i oduzimanju za čije donošenje je nadležno Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Postupak sticanja i prestanka državljanstva Bosne i Hercegovine, vođenja evidencija državljanstva, dokumentacija koju je potrebno priložiti u zavisnosti od osnova sticanja regulirani su Pravilnikom o postupku sticanja i prestanka državljanstva Bosne i Hercegovine, promjeni entitetskog državljanstva i naknadom upisu u matičnu knjigu rođenih (“Službene novine Federacije BiH” broj 108/12).

Poseban osnov sticanja državljanstva ( član 4. stav 1. tačka 5.) je na osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije (“Službeni glasnik BiH” – dodatak Međunarodni ugovori, broj 4/03). Državljanstvo jedne države ugovornice može steći državljanin druge države ugovornice pod uslovima:
1. da je navršio 18 godina života,

Nadležnost za postupanje po zahtjevima za sticanje državljanstva Federacije BiH utvrđena je sa članom 34. navedenog Pravilnika za kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova prema prebivalištu podnosioca zahtjeva, te se isti za lica koja imaju prijavljano prebivalište na području Kantona Sarajevo podnose Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Pisarnici u sjedištu, ulica La Benevolencije broj 16.
 #288  Postao/la matrix
 sub tra 20, 2019 11:25 am
Tako djeluje jer se prvo sin mora upisati pa ispisati iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine, evo ti i postupka za odricanje od BiH državljanstva:

Odricanje državljanstva BiH - procedura

U svrhu odricanja državljanstva BiH radi sticanja državljanstva inostrane države potrebno je donijeti sljedeće dokumente od br. 01 do br.07:

Dokumenti koji se pribavljaju u Bosni i Hercegovini:

01.Važeći pasoš BiH (ili druge države ako nema pasoš Bosne i Hercegovine) i ovjerenu kopiju pasoša BiH (stranice na kojoj je fotografija). Ukoliko podnosilac zahtjeva nema pasoš BiH potrebno je da pribavi uvjerenje da ne posjeduje važeći pasoš BiH, ne starije od 6 mjeseci, koje izdaje MUP u mjestu prebivališta u BiH.

02. Važeća lična karta BiH– ukoliko je podnosilac zahtjeva posjeduje, odnosno uvjerenje o neposjedovanju važeće lične karte, ne starije od 6 mjeseci od dana izdavanja, koje se izdaje u MUP-u u mjestu prebivališta. Ako je lična karta istekla potrebno je uvjerenje o neposjedovanju važeće lične karte.

03. Uvjerenje o državljanstvu BiH – koje nije starije od šest mjeseci od datuma izdavanja.

04. Izvod iz matične knjige rođenih (IMKR) iz BiH sa upisanim JMB (ako ima hologramsku zaštitu važi neograničeno).

05. Izvod iz matične knjige vjenčanih (IMKV) iz BiH.

Dokumenti koji se pribavljaju u Inostranstvu:

06. Original važeće garancije prijema u državljanstvo ovjeren apostille pečatom nadležnog organai njen prevod na jedan od jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini ovjeren od strane ovlašćenog sudskog tumača. Sadržaj teksta na apostille pečatu takođe treba da bude preveden.

07. Original potvrda o boravku u inostranstvu, ne starija od 6 mjeseci i njen prevod na jedan od jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini ovjeren od strane ovlašćenog sudskog tumača. Sadržaj teksta na apostille pečatu takođe treba da bude preveden a zatim prevod potvrde o boravku, tj. pečat prevodioca, treba da bude ovjeren apostille pečatom u nadležnom Landsgericht-u. Nije potreban prevod sadržaja teksta na apostille pečatu na prevodu potvrde o boravku. Potvrda treba da bude odštampana sa potpisom i pečatom.

Svi drugi dokumenti izdati u Inostranstvu (ovjere,uvjerenja, potvrde, izvodi), ukoliko se prilažu uz zahtjev za odricanje državljanstva BiH, treba da budu snabdjeveni apostille pečatom i prevedeni na jedan od jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini od strane ovlašćenog sudskog tumača na isti način kao pod tačkom 06. i 07.

11. Izjava o odricanju državljanstva BiH
……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Podaci o imenu i prezimenu podnosioca zahtjeva za odricanje od BiH državljanstva treba da budu identični u svim dokumentima koji se prilažu u postupku ispisa iz bosanskog državljanstva. Ukoliko se državljanstva BiH odriče maloljetno lice potrebno je da se državljanstva BiH odrekao ili da se odriče zajedno sa maloljetnim licem jedan od roditelja. Izjavu u ime maloljetnog lica daje roditelj koji se odriče bosanskog državljanstva a drugi roditelj daje saglasnost. Maloljetna lica moraju doći u konzulat s tim što lica starija od 14 godina potpisuju saglasnost. Ukoliko je jedan od roditelja djeteta strani državljanin potrebno je uvjerenje o državljanstvu propisno ovjereno. Uvjerenja o državljanstvu država koje BiH nije priznala se ne prihvataju (npr: Kosovo). Prisustvo roditelja koji je strani državljanin nije potrebno.
 #307  Postao/la legalis
 sub tra 20, 2019 5:39 pm
I ovo je korisno:

Zakon o državljanstvu BiH, tumačenje

Povodom učestalih upita naših građana koji žive u inostranstvu, a koji se odnose na tumačenje Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegivine nakon donošenja Rješenja od strane Ustavnog suda BiH dana 29.09.2012. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obavijestilo o sljedećem: Odlukom Ustavnog suda BiH broj: U-9/11 od 23.09.2011. godine, utvrđeno je da čl. 17. i 39. stav 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH" br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 82/05, 43/09 i 76/09), nisu u skladu sa članom I/7.b) i d) Ustava Bosne i Hercegovine i naloženo njeno izvršenje u roku od šest mjeseci.

Rješnjem Ustavnog suda BiH broj: U-9/11 od 28.09.2012. godine, utvrđeno je da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije izvršila navedenu Odluku Ustavnog suda BiH u ostavljanom roku, te da navedene zakonske odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja tog Rješenja u Službenom glasniku BiH. U skladu sa nevedenim, državljani BiH koji su stekli, odnosno koji steknu državljanstvo druge države bez odricanja od državljanstva BiH, ostaju državljani Bosne i Hercegovine, jer je poništavanjem navedenih zakonskih odredbi od strane Ustavnog suda BiH, prestala pravna mogućnost da im nadležni organi BiH utvrde prestanak državljanstva BiH zbog sticanja državljanstva druge države. Državljani BiH koji su se u postupku sticanja drugog državljanstva uradili ispis iz državljanstva BiH, odricanjem su postali stranci i navedena Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakvog uticaja - nije pravno relevantna za njihov državljanski status.

Oni, kao i svi drugi stranci, u postupku eventualnog sticanja državljanstva BiH, moraju ispuniti zakonske uslove propisane odredbama čl. 9.-13. navedenog Zakona (odredbe o naturalizaciji i olakšanoj naturalizaciji).
 #517  Postao/la comodore
 čet svi 09, 2019 11:35 am
Jedno hipoteticko pitanje da li ko zna

Sta je sa onim periodom do 2013 godine, kada je drzavljanstvo BiH prestajalo automatskim svim licima koja steknu drugo drzavljanstvo ? Kako mi je poznato to je izmjenjeno tek 2013 godine ?
 #519  Postao/la law
 pet svi 10, 2019 5:52 pm
Kako vidim taj dio o kojem pricas je stojao u zakonu o drzavljanstvu BIH ali je bio suspendovan cijelo vrijeme (nije bio na pravnoj snazi), pogledaj: LINK

Zakon o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 14/03, 82/05, 43/09, 76/09 i 87/13) proglasio je svojom odlukom Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Karlos Vestendorf (“Službeni glasnik BiH” broj 4/97), a u istovjetnom tekstu ga je usvojila Parlamentarna skupština BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 13/99). Odricanje od BiH drzavljanstva

Odredbama člana 1. Zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 41/02 i 6/03) – odlukom ga proglasio Visoki predstavnik, a Parlamentarna skupština usvojila u istovjetnom tekstu, u članu 39. stav 1 broj “5” je zamijenjen brojem “15”, pa je tako odložena primjena člana 17. Zakona za još deset godina.

Odredbama člana 1. Zakona o izmijenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” broj 14/03) član 23. Zakona dopunjen je stavovima 4.,5. i 6. na način što je osnov za oduzimanje državljanstva BiH proširen u slučajevima postojanja pravosnažne presude Suda BiH za teža krivična djela koja ozbiljno štete vitalnim interesima BiH. Odredbama čl. 2. i 3. izmjenjeni su stavovi 1. i 2. člana 30. Zakona (tim članom propisana je nadležnost za donošenje odluka), a odredbama člana 4. dodan je kao prvi član u poglavlju VII član 36a., kojim je utvrđeno oduzimanje državljanstva BiH izuzetno od odredbi člana 23. na period koji ističe 01.01.2008.godine. Ispis iz BiH drzavljanstva u Ministarstvu civilnih poslova BIH

Odredbama Zakona o izmijenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” broj 82/05) izmjenjeni su članovi 23., 26., 30., 31., član 36a. je brisan, a izmjenjeni su članovi 37. i 40., dok je iza člana 41. dodan član 41a..

Izmjenom člana 23. proširen je osnov za oduzimanje državljanstva BiH i na osuđena lica od strane stranih sudova, a izmijenama člana 26. precizirano je da se odluke o sticanju i prestanku državljanstva donose u skladu sa čl. 30. i 31., ili sa prelaznim odredbama poglavlja VII Zakona. Odredbama čl. 3. i 4. izmjenjeni su stavovi 1. i 2. člana 30. Zakona (tim članom propisana je nadležnost za donošenje odluka), a članom 5. brisan je član 36a. Zakona. Članom
6. izvršena je izmjena člana 37. Zakona na način da se revizija državljanstva proširuje na lica naturalizovana do 1.01.2006.godine. Odredbama članova 7. i 8. izmjenjeni su članovi 40. i 41. Zakona, tako što je osnovana Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana i određena njena nadležnost i način rada. Odredbama člana 9.,iza člana 41. Zakona dodan je član 41a., kojim je regulisan način rada komisije u postupku revizije državljanstva lica kojim je državljanstvo BiH dodjeljeno više puta, te završetak rada komisije. Odredbama člana 10. utvrđen je rok od 30 dana da Vijeće ministara BiH odredi članove Komisije.

Odredbama člana 1. Zakona o izmijenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” broj 43/09) izmijenjen je član 40. Zakona na način da nadležnost za reviziju lica naturalizovanih između 06.04.1992. godine i 01.01.2006. godine umjesto Komisije vrši Ministarstvo civilnih poslova BiH. Odredbama člana 2. izmijenjen je član 41. Zakona, tako što se utvrđuje predmet revizije; riječ “Komisija” se zamjenjuje riječju “Ministarstvo”; briše se stav 5. – kojim je bila propisana nadležnost Vijeća ministara za oduzimanje državljanstva u slučaju iz člana 23. Zakona; propisuje se da lica koja su bila uključena u process naturalizacije ne mogu biti uključena u process revizije državljanstva; te se vrši odgovarajuća prenumeracija odredbi tog člana. Odredbama člana 3. izmjenjen je član 41a. Zakona, tako što je riječ “Komisija” zamijenjena riječju “Ministarstvo”, utvrđen je rok za okončanje postupka revizije do 01.03.2012. godine, a da će sva arhiva i neriješeni spisi koji se odnose na reviziju državljanstva BiH biti predati Ministarstvu. koliko kosta ispis iz bosanskog drzavljanstva ?

Odredbama Zakona o izmijenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj 76/09) , koji je proglasio Visoki predstavnik Valentin Incko, otklonjene su nejasnoće u primjeni člana 6. stav 4. Zakona i uređen postupak izbora i promjene entitetskog državljanstva za državljane BiH sa prebivalištem u Brčko Distriktu i izvršene su odgovarajuće korekcije u članu 35. stavovi 3. i 5. Zakona, vezano za obavezu dostavljanja podataka Ministarstvu civilnih poslova. Članom 1. izmijenjen je član 6. stav 4., članom 2. dodan je novi član 29a., a članom 3. dopunjen je član 35. u smislu obaveze dostavljanja podataka od strane Brčko Distrikta BiH. Ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena

Zakonom o izmijenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” broj 87/13) - odredbama člana 1. otklonjene su nejasnoće u primjeni člana 6. stav 4. Zakona, preciziranjem da je dovoljno da lice do navršene 23 godine podnese prijavu za evidentiranje državljanstva BiH nadležnom organu. Odredbama člana 2. Utvrđeno je da se u članu 7. stav 1. Zakona briše tačka 2., kojom je bilo propisano da dijete bez državljanstva koje je dobilo državljanstvo BiH na osnovu rođenja u BiH, a čija su oba roditelja nepoznata ili nepoznatog državljanstva ili bez državljanstva gubi državljanstvo BiH ako do 14 godine dobije državljanstvo druge države. Odredbama člana 3. izmjenjen je član 9. Zakona na način da je olakšana naturalizacija stranaca u BiH smanjenjem stalnog boravka na teritoriji BiH sa 8 na 3 godine prije podnošenja zahtjeva. Takođe utvrđena je obaveza odricanja od stranog državljanstva kao uslov za naturalizaciju i propisani su dodatni uslovi za naturalizaciju. Odredbama člana 4. izmjenjen je član 10. Zakona na način da se takođe zahtijeva odricanje od stranog državljanstva u postupku naturalizacije bračnog druga državljanina BiH, a uslov prijave boravka na teritoriji BiH je olakšan (dovoljno je prijavljen stalni boravak prije podnošenja zahtjeva). Članom 5. olakšan je boravak kao uslov za naturalizaciju djece na način da je dovoljno da dijete ima odobren privremeni boravak. Odredbama člana 6. iza člana 11. Zakona dodan je novi član “11a.” kojim je olakšana naturalizacija izbjeglica i apatrida. Odredbama člana 7. iza člana 12. Zakona dodan je novi član “12a.” kojim se propisuje olakšan povrat, odnosno ponovno sticanje državljanstva BiH lica kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države (dovoljno je godinu dana privremenog boravka prije podnošenja zahtjeva uz uslov da se odrekne stranog državljanstva, osim ako BiH sa tom državom ima zaključen ugovor o dvojnom državljanstvu).

Članom 8. brisane su tačka a), a prenumerisane su tačke b), c), d) i e), a takođe su brisane i riječi iza člana 16., a članom 9. brisani su članovi 17. i 18. Zakona. Odredbama članova 8. i 9. implementirana je odluka Ustavnog suda BiH broj U 9/11 od 23.09.2011. godine, kojom je član 17. Zakona proglašen neustavnim, a prestao da važi Rješenjem o neizvršenju te Odluke od 28.09.2012. godine objavljenom u “Službenom glasniku BiH” broj 85/12 od 19.10.2012. godine. Odredbama navedenog člana 17. bio je propisan gubitak državljanstva BiH za državljane BiH koji dobrovoljno steknu državljanstvo druge države, ukoliko se drugačije ne određuje bilateralnim sporazumom između BiH i te države. Ispis iz bosanskog drzavljanstva

Odredbama člana 10. izmijenjene su odredbe člana 19. Zakona, tako što se sada omogućava odricanje za malodobnu djecu čiji se jedan roditelj odrekao državljanstva BiH, uz saglasnost drugog roditelja državljanina BiH (do ove izmjene uslov za odricanje djeteta bio je da je za oba roditelja državljanstvo BiH prestalo odricanjem). Takođe, preciziran je prestanak državljanstva BiH na osnovu člana 19.. Odredbama člana 11. precizirana je odredba člana 20. Zakona o poništenju odluke o odricanju u slučaju da lice koje se odreklo nije steklo državljanstvo države koja mu je izdala garanciju. Odredbama člana 12. preciziran je način prestanka državljanstva odricanjem izmjenom člana 24. Zakona. Odredbama člana 13. izmjenjen je član 29. Zakona preciziranjem uslova za promjenu entitetskog državljanstva promjenom prebivališta. Odredbama članova 14.,15.i16. izvršena je, u skladu sa izmjenama i dopunama, odgovarajuća prenumeracija vezano za donošenje odluka o državljanstvu, te su brisane riječi “i komunikacija” radi usklađivanja izmijene naziva Ministarstva civilnih poslova. Odredbama člana 17. iza člana 33. Zakona dodani su novi članovi 33a., 33b. i 33c., čijim odredbama je utvrđena obaveza Ministarstva civilnih poslova da vodi službene evidencije o sticanju i prestanku državljanstva, te o predmetima naknadnog upisa u matične knjige rođenih, odnosno knjige državljana BiH, te da ministar propisuje sadržaj i način vođenja evidencija. Odredbama člana 18. precizirane su odredbe člana 35. Zakona, radi omogućavanja upisa činjenice državljanstva BiH u posebne knjige državljana, te radi usklađivanja naziva Ministarstva civilnih poslova, brisanjem riječi “i komunikacija”. Odredbama člana 19. izmjenjen je član 38. Zakona, u smislu preciziranja i olakšavanja uslova za sticanje državljanstva BiH od strane državljana bivše SFRJ, te utvrđen olakšan način utvrđivanja prebivališta djece kod primjene ovog člana i člana 29. Zakona. Odredbama člana 20. brisan je član 39. Zakona, čije su odredbe izgubile smisao nakon donošenja navedene Odluke Ustavnog suda i protekom vremena u odnosu na vrijeme donošenja Zakona. Odredbama člana 21. u članu 41a. stavovi 2. i 3. se brišu jer se odnose na rad Komisije, čije poslove revizije državljanstva je preuzelo Ministarstvo, te su brisane riječi “i komunikacija”, radi usklađivanja naziva Ministarstva kao naprijed. Odredbama člana 23. iza člana 43. Zakona dodani su članovi 43a. i 43b., čijim odredbama je propisano da će se postupci započeti prije stupanja na snagu ovog Zakona nastaviti i okončati prema odredbama onog Zakona koji je povoljniji za stranku, te da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine donijeti odgovarajuće podzakonske akte u roku od 60 dana od stupanja na snagu Zakona. Odredbama člana 24. ovlašćene su ustavo pravne komisije Parlamentarne skupštine BiH da zajednički utvrde prečišćen tekst Zakona o državljanstvu BiH, te je isti i objavljen u ("Službenom. glasniku. BiH", br. 22/2016 - prečišćen tekst)
 #602  Postao/la mekic
 sub lip 08, 2019 1:30 pm
Hej da kazem - sin je potpisao punomoc advokatu ovdje kod notara. a i ja sam pa cemo skupa sin i ja raditi odricanje od BiH drzavljanstva samo se jedna taksa placa

Advokat nam je sve objasnio i dostavio uplatili smo dio novca na racun advokatske kancelarije preko banke iban/swift a dio na kraju

Sve ce uraditi za sina nece morat sin dolazit u BiH a ni ja- ovdje ste tacno rekli da mora ici sa upisom sina u drzavljanstvo Bosne i Hercegovine i jos svasta nesto pa tek nakon toga ispis iz bosanskog drzavljanstva kao porodica

Hvala vam cujemo se opet kad sve se zavrsi

Von meinem iPhone gesendet
 #799  Postao/la mekic
 pon srp 15, 2019 5:41 pm
bolje nego sam ocekivao zaista su predobri - cak mi i subotom/nedeljom pisu ako mi nesto zatreba

dobio sam upute i samo po njima ovdje obezbjedio sta treba

sve je dole prevedeno od dokumentacije ovdje je 4x skuplje sin davno zavrsen upis u drzavljanstvo BiH

Za par dana ce biti apsolutno gotovo i odricanje bih drzavljanstva

slika

Von meinem iPhone gesendet

O nama

Forum Pravo BiH je pokrenut sa ciljem poticanja i poboljšanja komunikacije unutar pravne struke

Pravo BiH

Responzivni forum